Bukarestben megtrollkodnák a fehérorosz nagykövetséget az ellenzéki újságíró őrizetbe vétele miatt

Raman Prataszevicsről utcát neveznének el, azt, amelyben Belarusz nagykövetsége működik.

Hirdetés

Bukarest 1. kerületi polgármestere, az USR-PLUS-t képviselő Clotilde Armand bejelentette: javasolni fogja a fővárosi önkormányzatnak, hogy a Tuberozelor utcát, amelyben Fehéroroszország nagykövetsége is működik, nevezzék át Raman Prataszevicsre, a hétvégén Minszkben a Ryanair gépéről leszállított és őrizetbe vett ellenzéki aktivista és újságíró után.

A kerületi polgármester Andrei Oişteanu bukaresti egyetemi tanár ötletét karolta fel, aki először felvetette az utcanév megváltoztatását. Ezzel – indokolta a javaslatot Oişteanu – a bukaresti fehérorosz nagykövetség hivatalos levelezésén és a diplomaták névjegykártyáján is szerepelne az Aljakszandr Lukasenka minszki rezsimjével szemben álló újságíró neve.

Raman Prataszevicset és barátnőjét vasárnap vették őrizetbe a Ryanar Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járatáról, miután egy fehérorosz MiG–29-es vadászgép leszállásra kényszerítette a gépet. A 2019 óta Litvániában élő Prataszevics azzal haragította magára a minszki rezsimet, hogy ő az egyik társalapítója és volt főszerkesztője a Nexta hírcsatornának, amely a Telegram közösségi felületen a legfontosabb ellenzéki hírplatformmá vált a 2020-as fehérorosz kormányellenes tüntetések idején.

A bukaresti külügyminisztérium még aznap „mélységes aggodalmát” fejezte ki a történtek miatt, elítélte és különösen súlyosnak nevezte az incidenst.

Hirdetés