Búcsúzó székely, pólós bravúr, újabb magyar ezüst Tokióban

Kajak-kenuban csak selejtezőket rendeztek az olimpián, így a keddi csodanap után szerdán csak egy érem jutott a magyaroknak, esemény viszont bőven volt. Összefoglaltuk a legjavát.

Hirdetés

A nap családja: Lőrinczék. Tamás keddi aranyérme után testvérének, Viktornak csak ezüst jutott a kötött fogású birkózók 87 kg-os súlycsoportjában, az ukrán Zsan Belenjuk jobb volt nála a döntőben.

A nap csapata: a magyar férfi vízilabda-válogatott. A legutóbbi két-két olimpián és világbajnokságon is döntős horvátok ellen pólózott eddig a legjobban Tokióban a magyar csapat, Nagy Viktor védéseivel és Manhercz Krisztián hét góljával a vártnál simább, 15-11-es győzelmet aratva a negyeddöntőben. A legjobb négy között vissza lehet vágni a görögöknek a csoportkörben elszenvedett vereségért.

A nap veteránja: Katrina Lunde. A magyar női kézilabda-válogatott a negyeddöntő háromnegyedében nemcsak partiban volt a topfavorit Norvégiával, de többször vezetett is. Aztán beállt a 41 éves Lunde, és megmutatta, hogy még mindig a világ legjobb kapusa, a norvégok pedig 26-22-re győztek – a nagyot küzdő magyarok pedig a hetedik helyen végeztek.

A nap magyar maratonistája: Olasz Anna. Negyedik hely a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, kétórás verseny végén alig 4 másodperccel lemaradva a győztes brazil Ana Marcela Cunhától és alig 2,3-ra a dobogótól.

A nap búcsúzója: Incze Kriszta. A 62 kg-os sepsiszentgyörgyi birkózónak nem jött össze a bronzérem, miután 14-7-re kikapott a lett Anastasija Grigorjevától.

 

Hirdetés

A nap rekordja: Sydney McLaughlin. Alig egy nappal a férfi 400 méteres gátfutás világcsúcsának megdöntése után a nők azonos számában is minden idők legjobb idejével, 51.46 másodperccel nyert az amerikai futónő. Idén már másodszor döntötte meg a világrekordot, az 51.90-es előzőt június végén futotta.

Egy év alatt két világcsúcs, egyik épp az olimpián. Nem rossz!

A nap tinibulija: női gördeszka park versenyszám. Az olimpia egyik új sportágában a versenyzők is rettenetesen fiatalok: a győztes japán Joszozumi Szakura 19 évével meglehetősen idősnek számít a 12 éves és 343 naposan második, szintén japán Hiraki Kokona, valamint a 13 éves és 28 napos bronzérmes brit Sky Brown mellett.

A nap covid-rekordja: 29. Ez eddig a legtöbb egy nap alatt regisztrált pozitív eset, bár csak ketten sportolók közülük: egy orosz karatéka és egy algériai sportemelő. Egy hónap alatt összesen 322 koronavírusost találtak az olimpián, bár a legtöbben közülük a helyi szervezők közül kerültek ki.

A nap nem sporteseménye Tokióban: a földrengés. Helyi idő szerint szerda reggel 5.1-es és egy 5.8-es erősségű földrengést regisztráltak, amelyek epicentruma a tenger alatt, Japán keleti partjaitól mintegy 80 kilométerre volt. Kárt nem okozott, Japánban amúgy sem ritkák a földrengések, az olimpiai létesítményeket is ennek figyelembevételével építették.

Hirdetés