Brüsszel hisz a csodákban: hozzávág egy rakás pénzt Romániához, hogy hat éven belül építse meg a Déli-Kárpátokat átszelő autópályát

Csak ne szóljanak közbe a szokásos Dâmboviţa-parti problémák, mint a korrupció, a inkompetencia vagy a végeláthatatlan bürokrácia.

Hirdetés

Az A1-es autópálya egyik legnehezebb szakasza a Déli-Kárpátok magas bérceit átszelő Nagyszeben–Pitești között rész – már csak a szükséges alagutak és a viaduktok magas száma miatt is. Románia síkvidéken sem jeleskedik az autópálya-építéssel, de majd most megmutathatja, hogy rövid időn belül is képes hegyeket megmozgatni.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy kohéziós alapokból 875,5 millió eurós támogatást nyújt a 122,11 kilométeres autópálya kezdő szakaszának megépítésére, és azt várja el, hogy 2026-ra járható legyen a szóban forgó szakasz.

Brüsszel számára azért is fontos az autópálya megépítése, mert ez lesz az első, amely keresztezi a Kárpátokat, lehetővé téve az akadálytalan összeköttetést Romániában a transzeurópai közlekedési hálózat Rajna–Duna folyosóján. Ha elkészül, a folyosó zavartalan kapcsolatot biztosít a Konstanca kikötőjétől Nagylakig, összekapcsolva Románia középső és nyugati részét az európai autópálya-hálózattal. Az Európai Bizottság közleménye arra is kitér, hogy a pálya növelni fogja Romániában a közlekedés biztonságát, lerövidíti az utazási időt, csökkenti az áru- és személyszállítási költségeket, illetve pozitív hatással lesz a gazdaságra.

A Nagyszeben–Pitești autópálya öt szakaszból áll, nyolc közlekedési csomóponttal és kilenc alagúttal fog rendelkezni. Egy 13,17 kilométeres szakasz körül 2020 márciusában kezdtek el mozgolódni. A kivitelező az osztrák Porr Construct, mely 2018-ban a Marosdécse és Torda közötti szakaszt építette.

Az EU egyébként további 578,4 millió eurót biztosít Romániának katasztrófa-elhárításának fejlesztésére.

Hirdetés