Fotó: Székelyhon / Erdély Bálint Előd

Tizenkét személyt vettek őrizetbe a túlárazott kórházi védőfelszerelések korrupciós botrányában (FRISSÍTVE)

A koronavírus elleni küzdelemhez szükséges kórházi beszerzések kapcsán merült fel korrupciós gyanú.

Hirdetés

PÉNTEKI FEJLEMÉNY: Péntek reggel tizenkét személyt vettek őrizetbe, köztük a brassói különleges ügyek osztályának vezetőjét is. Hargita megyei gyanúsítottakról nem adott hírt egyelőre a DNA, de azt már csütörtökön is tudni lehetett, hogy az ügyben elsősorban brassói, döntéshozói pozícióban lévő személyeket gyanúsítanak túlárazott kórházi védőfelszerelések adás-vételével. A feltételezések szerint 5000-89 000 euró csúszópénz cserélt gazdát.

CSÜTÖRTÖKI FRISSÍTÉS : A DNA Brassó megyei kirendeltsége időközben közleményt adott ki, melyből kiderült, hogy Brassó, Hargita és Iași megyében, összesen 22 helyszínen – többek között egészségügyi intézményekben, ezek közül az egyik a székelyudvarhelyi városi kórház – folytattak házkutatásokat. Törvénytelen közbeszerzésekre gyanakszanak, melyek 2019 decemberében kezdődhettek és a járvány ideje alatt is tartottak. Az ügyészek szerint túlértékelt egészségügyi felszerelések és gyógyszeripari termékek törvénytelen beszerzéséről van szó, a nyertes cég pedig 5000 és 89 ezer euró közötti összegekért hálálta meg az együttműködést.

Jelenleg is tart az a házkutatási akció, melyet a Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei kórházakban, különböző cégek székhelyein és magánszemélyek lakásain tartanak Brassó, Hargita és Iași megyékben. Huszonkét helyszínen keresnek korrupcióra utaló bizonyítékokat, köztük a székelyudvarhelyi városi kórházban is.

A DNA nem közölt túl sok információt, hogy mi áll a házkutatások hátterében, csak annyit lehet tudni, hogy korrupció gyanúja merült fel a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges kórházi beszerzések kapcsán. Az ügyészek megerősítették, hogy az országos rendőr-felügyelőség egyik irodájában is vizsgálódnak, bizonyítékokat gyűjtve egy megyei irodavezető és egy rendőrtiszt ellen. A feltételezett bűncselekményeket 2019 decembere óta követhették el.

Hirdetés

Román sajtóértesülések szerint az ügyészek a brassói Pszichiátriai és Neurológiai Kórházban, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban, és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál is kutatnak, de a Székelyhon megkeresésére a csíkszeredai kórház cáfolta az értesülést. Székelyudvarhelyen viszont reggel fél 7 óta kutakodnak, erősítette meg a lapnak az orvos-igazgató.

Egy másik forrás szerint az ügy elsősorban a Brassó megyei kórházat érinti, ahol gyanús körülmények között várásolhattak orvosi berendezéseket.

Hirdetés