Botoşani az új Suceava? A megyei kórház több mint 150 alkalmazottja kapta el a koronavírust pár hét alatt

Egy 27 éves fertőzött nővel kezdődött, csak aztán elszabadult a pokol.

Hirdetés

Úgy néz ki, Botoşani az új Suceava: A Botoşani megyei kórház alkalmazottai közül jelenleg már 169-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és a helyzet tovább romlik.

A helyzet azért drámai, mert ez az egyetlen kórház a megyében, ami eléggé felszerelt ahhoz, hogy bonyolultabb orvosi feladatokat is ellásson, és ahova be is lehet rendesen utalni a súlyos betegeket. A környékbeli krónikus betegek most a Dorohoi községbeli szerény kis kórházba kénytelenek zarándokolni, ami kicsi is, szerényen felszerelt is, de az is elképzelhető, hogy a továbbiakban a szomszédos megyékbe kell őket szükség esetén átszállítani.

Az egyes számú beteg egy 27 éves nő volt, akit még március 27-én vittek be mentővel a kórházba a Covid-19-re jellemző tünetekkel. Ám mivel cukorbeteg is volt, elkezdték hordozni a kórház egyik szekciójáról a másikra, a személyzetnek pedig természetesen megfelelő védőszerelése sem volt. A pácienst végül csak három nap múlva tesztelték le koronára, ekkor kezdett el szorulni a kapca.

Az egyik orvos, aki érintkezett a nővel, ráadásul nem is vonult otthoni karanténba, hanem folytatta a praktizálást, betegek tucatjaival kerülve kapcsolatba, mire az ő tesztje is pozitív lett. Ellene bűnvádi eljárás is indul.

Jelenleg a Botoşani megyei kórház több részlege vesztegzár alatt van, ezeket a részlegeket át is alakították a járványhelyzetnek megfelelően.

Hirdetés

A megye prefektusa már Bukarest segítségét kérte, egyelőre az igazgató leváltásán, illetve a kórház militarizálásán is gondolkodnak, de az ügyet még vizsgálják.

Minden esetre a helyzet a megye borzalmas egészségügyi hálózata miatt elég drámai lett pár hét alatt. Az egyik orvos a Facebook-oldalán írta meg, hogy a – sokszor tünetmentes – korona-fertőzöttek annyira lefoglalják az orvosokat, hogy április 15-én egy hasnyálmirigy-problémákkal kórházba szállított férfi csak amiatt halt meg, mert egyszerűen nem volt, aki ellássa.

Hirdetés