Borul a terv, fogy a türelem: nincs elegendő vakcina, egyes kategóriák beoltását el kell halasztani

Hiába foglaltak időpontot, a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak még várniuk kell. A kampány épp akadozik, a vakcinát gyártó cég ígérget.

Hirdetés

Egy hónapja indult el hivatalosan az országos oltáskampány, s ma ott tartunk, hogy borítani kell az eredeti tervet, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő dózis a Pfizer/BioNTech-vakcinából.

A kampányt koordináló Valeriu Gheorghiță kedden délután jelentette be,

117 000 vakcinával kevesebb van a szükségesnél – a gyártó a beígért mennyiség felét szállította le –,

ezért január 28-ától, a honlapon már előzetesen lefoglalt időponthoz képest 10 nappal később kapják meg az oltást azok, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba. A döntés állítólag 35 ezer személyt érint.

Újra kellett szabni tehát a menetrendet, s a koordinátor szerint most a 65 évnél idősebb személyek, illetve

a krónikus betegek élveznek prioritást, ők kellene megkapják mindkét oltást,

Hirdetés

a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók pedig csak február 8. után kerülhetnek sorra.

Ebbe a kategóriába tartoznak a pedagógusok is, s mint ismeretes, az iskolanyitást épp február 8-ra van beidőzítve, az ágazat dolgozóinak azonban még várniuk kell. Gheorghiță szerint felgyorsulnak az események, ha más típusú vakcinákat is engedélyeznek majd, ez például újabb oltásközpontok megnyitását is lehetővé tenné.

Kedden egyébként újabb vakcinaszállítmány érkezett Romániába, a koordináló bizottság összesen 95 940 dózisról beszél, ezeket a hét regionális központ között osztják szét. A Pfizer egyébként azt ígéri, innentől majd a szerződés szerint dolgoznak, időben tudják biztosítani a beígért adagokat.

Úgy látszik, hogy a temesvári polgármesternek érdemes volt hisztiznie a múlt héten, mert ezúttal a temesvári központ kapta a legtöbb vakcinát ebből a csomagból, összesen 24 570 dózist.

Hirdetés