Börtönbüntetésre ítéltek? Akkor dolgozz!

Mondja egy liberális képviselő. És törvényt is módosítana ennek érdekében.

Hirdetés

Fogalmunk sincs, mennyire nevezhető aranyéletnek az, ami a romániai börtönökben zajlik (ötletünk azért van), de egy román képviselő még azt is jobban megkeserítené a bentlakók számára.

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője (aki egyébként notórius magyargyűlölete miatt lehet ismerős az olvasók számára) oly módon módosítaná a szabadságvesztés letöltését szabályozó 254/2013-as törvényt, hogy az kötelezővé tegye a munkát mindazon fogvatartottak számára, akik munkaképesek.

Jelenleg ugyanis a törvény kedves és engedékeny, és csupán azt tartalmazza, hogy az elítéltek felkérhetők munkavégzésre.

Roman furcsán megfogalmazott módosítása szerint viszont az elítélteknek jogában áll és kötelessége dolgozni, a fogva tartás jellege, valamint képzettsége és képességei függvényében.

De a liberális honatya az elítéltek pallérozását is fontosnak tartja.

Ezért aztán azt is kötelezővé tenné, hogy – a büntetés-végrehajtási intézmény lehetőségeihez mérten, egy, az oktatási minisztériummal megkötött együttműködési megállapodás alapján – tanuljanak.

Hirdetés

A jelenleg hatályos törvény itt is megengedő: csupán felajánlja a lehetőséget az elítéltek számára, hogy iskolai vagy felsőoktatási képzésben vegyenek részt.

Roman szigorú: a módosítás szerint csakis az kerülhet feltételesen szabadlábra, aki dolgozott a börtönben.

Példaként azt hozza fel, hogy Franciaországban, Dániában és Magyarországon is hasonló tartalmú jogszabályok vannak érvényben.

És egyébként is, a jelenleg román börtönökben ülő több mint 20 ezer elítélt közül 15 ezren munkaképesek, szóval csak dolgozzanak.

Érdekes elgondolás, és ha tényleg megvalósul Roman javaslata, akkor nem biztos, hogy kevesebben lesznek a romániai börtönökben, de az megtörténhet, hogy a büntetés-végrehajtás lesz a nemzetgazdaság egyik legnagyobb munkáltatója, ahol a legképzettebb munkaerő dolgozik.

Hirdetés