Fotó: Erdély László.

Böjte Csaba: Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal

Üzent a kollégáinak Böjte Csaba, miután 30 év börtönre ítélték alapfokon a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjét, aki éveken át erőszakolt meg és bántalmazott kiskorúakat.

Hirdetés

Blogbejegyzésben és Facebook-oldalán reagált csütörtökön Böjte Csaba a hírre, miszerint alapfokon 30 év letöltendő börtönre ítélték a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjét, aki tíz éven át gyerekeket erőszakolt meg és bántalmazott a ferences szerzetes által vezetett alapítvány intézményeiben.

A szerdán kihirdetett ítélet szerint a 35 éves K. Sz. a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a kászonimpéri Szent Katalin Otthon alkalmazottjaként

36 bűncselekményt követett el 2007 és 2017 között, 15 kiskorú fiú vallott ellene.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint öt évvel az ítélethirdetés előtt bontotta fel K. Sz. munkaszerződését. A vádirat tartalmát a Transtelex, az Átlátszó Erdély és az Azonnali.hu ismertette részletesen. Böjte Csaba bejegyzésében azt írja, több mint hat évvel ezelőtt hallott a kegyetlenségekről, ezt követően kérte a hatóságok segítségét. A ferences szerzetes a kollégáinak is üzent:

„(…) kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal.”

Hirdetés

Böjte korábban a Magyar Hangnak azt mondta, megdöbbentette mindaz, ami kiderült, és

attól tart, hogy az ügy beárnyékolja azt a munkát, amit az alapítványnál végeznek.

„Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – mondta Böjte Csaba.

Hirdetés