Bojkottálná az önkormányzati választásokat az AUR – hírek kedden

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a korrupció miatt elítélt volt nagybányai polgármester. Szervestrágyázás miatt csípi a kolozsváriak orrát a levegő.

Hirdetés

Félti a demokráciát George Simion 

Eddigi leginkább értékelhető ötletével állt elő a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke. George Simion számára elfogadhatatlan az egyfordulós polgármester-választás, ezért pártjával a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül.  

A posztmodern Románia Corneliu Vadim Tudorja emlékeztetett, benyújtottak egy jogszabálytervezetet a parlamentben a polgármesterek és a megyei tanácselnökök két fordulóban történő megválasztásáról, de már nincs esély arra, hogy azt még ebben a törvényhozási ciklusban elfogadják, mert a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok, az igazságszolgáltatás, a hírszerző szolgálatok, az alkotmánybíróság és a Nép Ügyvédje is alá van rendelve a PSD-nek és a PNL-nek. Azaz a konteók logikájának megfelelően, aki ellen összefog a kétfejű fenevad, az elhull a végzet alatt.  

A politikus a demokráciaféltés jegyében bojkottálná valamilyen formában a választásokat, és erre biztatnak már pártokat is. Szerint a kétfordulós választás nélkül nincs remény demokratikus győzelemre, ezért nem riadnak vissza a „szélsőséges, de demokratikus gesztusoktól” sem. Egy hasonlóan szélsőséges és mélyen demokratikus gesztus a mi fejünkben is megfordult: a teljes bojkott jegyében George Simion oszlassa fel a pártját.    

A pártelnök sérelmezte a közösségi média cenzúrására tett állítólagos kísérletet is, amikor antidemokratikus és totalitárius magatartással vádolta a „Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök által képviselt Iohannis-rezsimet „. Simion végül amiatt fakadt ki, hogy túl nagyszámú aláírás gyűjtésére kötelezik a választáson indulni kívánó pártokat, szerinte ez akadályozza az új, fiatal alakulatokat. Úgy vélte, nem lehet többpártrendszerről beszélni, amikor 200 ezer aláírást követelnek egy párttól két hét alatt.   

A legújabb felmérések szerint az AUR a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, a TikTok-on hasítanak, így valószínűleg nem okoz gondot számukra a megfelelő számú aláírás összegyűjtése. Reméljük sikerül, mert nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mivel fogják megtrollkodni a helyhatósági választásokat.   

Nem nyugszik Nagybánya szökevény polgármestere   

Beperelte Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester – jelentette be kedden a volt városvezető ügyvédje.   

Răzvan Doseanu elmondta, azért fordultak a bírósághoz, mert szerintük a romániai büntetőeljárás során sérült Cherecheş tisztességes eljáráshoz való joga, és összeférhetetlenségi helyzetben levő bíró hozott ítéletet az ügyében. Ezek mellett egyéb okok is szerepelnek a keresetben. A védőügyvéd hangsúlyozta, ügyfele nem érdekelt a kártérítésben, csupán azt szeretné elérni, hogy az EJEB állapítsa meg a jogsértéseket. Elmorzsoltunk egy könnycseppet e nemes gesztus megnyilvánulása okán.    

Cătălin Cherecheş több vasat is tart a jogászkodás kohójában, hisz egy semmisségi folyamodványt is benyújtott a kolozsvári ítélőtáblához az ügyében kiszabott, szabadságvesztésről szóló ítélet ellen. Továbbá kérelmezte a legfelsőbb bíróságnál a per áthelyezését, mert úgy véli, hogy semmisségi panaszát nem az őt öt év börtönre ítélő bírónő kollégáinak kellene elbírálniuk.   

Hirdetés

A letöltendő börtönbüntetés elől kalandos úton Németországig menekülő politikusnak nem lehet panasza a fogvatartási körülményeire. Jó ötletnek bizonyult Németország felé venni az irányt, mivel ügyvédje szerint tisztességes körülmények veszik körül a Rahova börtönben. Ez arra engedi következteni Răzvan Doseanut, hogy az Országos Börtönigazgatóság tartja magát azokhoz a vállalásokhoz, amelyeket a német hatóságok felé tett Cătălin Cherecheş kiadatásakor.   

Tordatúrról fúj a szél, oly sok szép trágyázásról mesél   

Az istállótrágya a szerves anyagok közül a legteljesebb értékű trágyaanyag. Hatására javul a talajszerkezet, fokozódik a termésmennyiség, biztonságosabbá válik a termelés. A talaj mikroszervezeteit is táplálja, így a talajba juttatott műtrágyák érvényesülését is fokozza. Az istállótrágya a háziállatok szilárd és híg ürülékének szerves alomanyagokkal kevert tömegéből áll, ami kerti felhasználásra még nem alkalmas, mert sok bomlatlan szerves anyagot tartalmaz. Ezért fontos a friss istállótrágyát kazlakba összerakva néhány hónapig érlelni. A baktériumos bomlási folyamat végére a trágya többé-kevésbé egynemű, nem kellemetlen szagú anyaggá érik – olvassuk Bálint gazda lapjában a szervestrágyázás kapcsán.  

Az organikus trágyázásra (ismertebb nevén ganyézás) leginkább alkalmas évszak az ősz, de tavasszal is pótolható, ha korábban kimaradt. Az alapos mezőgazdasági felvezetőt az indokolta, hogy Kolozsváron ismét elviselhetetlen szag terjeng. Különösen a Hajnal-negyedben, Györgyfalvi-negyedben, a Dónát-negyedben és a Monostoron, valamint Erdőfeleken lehetett, lehet érezni az ismeretlen eredetű bűzt, ami kapcsán számos állampolgári bejelentés érkezett a helyi hatóságokhoz.   

Mivel rendszeresen visszatérő jelenségről van szó, így a Kolozs megyei prefektúra rögvest vizsgálódni kezdett, és arra jutottak, hogy ezúttal nem a pataréti szeméttelep sokadik kigyulladása a bűzforrás, hanem a tordatúri gazdák végzik az ilyenkor szokásos tavaszi trágyázási tevékenységüket, amit a hatályos jogszabályoknak megfelelően bejelentettek.   

A szagterheléssel járó akció március 25. és április 4. között tart, így számítani kell arra, hogy a következő napokban is érezhető lesz a kellemetlen aroma, amiből kiderül, hogy a gazdák nem szöszmötöltek sokat a baktériumos bomlási folyamatokkal. Szag ide, buké oda, gondoljunk arra, hogy e nélkül nem lesz illatos zöldség és gyümölcs ősszel. 

 

Hirdetés