Orvosok mondják: az oltás megvéd a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől

Az oltáskampány kezdete óta eltelt hat hónapban alig néhányszor fordult elő, hogy a beoltott megfertőződötteket be kellett utalni.

Hirdetés

Nagyon ritkán történik meg, hogy a beoltottak megfertőződnek koronavírussal és még ritkább esetben kerülnek kórházba, az viszont megnyugtató, hogy az ilyen megbetegedések enyhe lefolyásúak – derül ki a Hotnews összeállításából.

Azt már korábban is tudtuk, hogy

az oltás nem véd meg teljes mértékben a koronavírustól, a vakcinázás célja viszont épp a kórházba kerülés és az elhalálozás kivédése.

Adrian Marinescu, a bukaresti Matei Balș járványkórház főorvosa szerint a tapasztalat azt mutatja, a vakcinák sikeresen tudják megakadályozni a súlyos betegség kialakulását.

Az ország legnagyobb járványkórházában is nagyon ritkán fordul elő, hogy beoltottak szoruljanak orvosi ellátásra. Szintén jó hír, hogy a iași és a temesvári járványkórházba – ezek is a legnagyobbak közé tartoznak az országban – egyetlen beoltott fertőzöttet sem kellett beutalni a kampány kezdete óta. Szintén Marinescu mondja, hogy

a forgalomban lévő vakcinák a SARS-CoV-2 vírusnak a brit, illetve az Indiából származó delta variánsa ellen is hatásosak.

Beatrice Mahler tüdőgyógyász, a Marius Nasta Intézet igazgatója is arról beszélt egyébként, hogy az oltást követően bekövetkező infekció esetleges tünetei rendszerint enyhék, és rendszerint csak azok a beoltottak kerülnek kórházba, akik más betegségekkel is küszködnek.

Hirdetés

A iaşi járványkórházba sem utaltak be olyan embert, akit az oltás mindkét adagját megkapta és megbetegedett. „Egyetlen ilyen esetünk sem volt” – mondja Florin Roşu orvos, a kórház ideiglenes igazgatója. Olyan esetek viszont voltak, hogy a fertőzésen korábban átesett személyek újrafertőződtek, de az ő esetükben is csak közepes súlyosságú betegség alakult ki.

Az országos közegészségügyi hatóság is közzétett már egy beszédes felmérést, mely szerint a teljesen beoltottak alig 0,1 százaléka kapta el a koronavírust, ez az arány az első oltás után is csak 0,5 százalékos.

Hirdetés