Bíróság kötelez egy magyar anyukát, hogy román tannyelvű óvodába írassa gyermekét

A gyermek román édesapja ragaszkodik ahhoz, hogy román oktatásban részesüljön, mert szerinte csak úgy fog tudni érvényesülni Romániában. A bíróság neki adott igazat.

Hirdetés

Elképesztő és minden bizonnyal példátlan esetről számol be a Făclia nevű kolozsvári napilap pénteki lapszámában. Egy hároméves gyermek külön élő szülei nem tudnak megegyezni abban, hogy milyen nyelvű óvodába járjon: a magyar édesanya a magyar, a román édesapa a román óvodához ragaszkodik. A nézeteltérés rendezésére bírósághoz fordultak, mely úgy döntött, hogy a gyermek román óvodába járjon, ahogy az édesapa szeretné.

A napilapnak mind az édesanya, mind az édesapa elmondta az érveit. Az apa szerint a gyermek csak akkor fog tudni érvényesülni az életben, ha román nyelven tanul. Attól tart, hogy nem fog tudni a gyermekével románul beszélni, mert többnyire magyar környezetben tartózkodik. Az anya viszont úgy gondolja, hogy ha magyar óvodába jár, akkor megismeri a magyar kultúrát és irodalmat, mindemellett románul is tanul.

Az anya állítása szerint a kisfiú már most beszéli mindkét nyelvet, annak ellenére, hogy – az apa engedélyével – korábban magyar bölcsődébe járt. Szerinte az apa bosszúból nem engedi, hogy magyarul folytassa a tanulmányokat. Saját példáján keresztül szemléltette, hogy magyar családi háttérrel, magyar iskolák elvégzése után is lehet románul érvényesülni, hiszen a jogi egyetemet már románul végezte, és ugyanúgy boldogult, akárcsak a gyermek apja.

A kolozsvári bíróság gyorsított eljárással tárgyalta az ügyet, mivel hamarosan kezdődik az óvoda, és az apának adott igazat. A döntés viszont nem jogerős, az anyának lehetősége van fellebbezni.

Hirdetés