Beomlott egy Szeben megyei iskola mennyezete – szerdai hírek

16.000 lejt loptak el online csalással egy Fehér megyei nőtől. A kolozsváriak a Bükk megmentését szorgalmazzák egy föld alatti alagút építésével.

Hirdetés

 

Beomlott a mennyezet egy Szeben megyei iskolában

Sajnos a székelyudvarhelyi bentlakástragédiát újabb, iskolát érintő incidens követi: szerdán 12 óra tájban beomlott és lezuhant a mennyezet egy Szeben megyei iskolában. A Ladamos községhez tartozó Alamor településen található általános iskola egy osztálytermében 4 diák tartózkodott, a többiek szüneten voltak, amikor megtörtént a baleset.

A mennyezetnek szerencsére csak egy része omlott be, de így is 4 diákot enyhébb sérülésekkel kórházba szállított a mentőszolgálat. Az Alamori Általános Iskola összevont osztályában V-VIII.-os diákok tanulnak, összesen 13 gyerek. Két lány és két fiú van az omlás áldozatai között, többnyire felső végtagi és nyaki fájdalmakra panaszkodnak – részletezte a Turnul Sfatului szebeni lap. Az iskola épületét 1936-ban építették, legutóbb 2004-ben újították fel.

A vízaknai (Ocna Sibiului) rendőrség büntetőeljárást indított gondatlanságból elkövetett testi sértés és pusztítás miatt, a jogi megoldást az illetékes ügyészségi egység, jelen esetben a Nagyszebeni Törvényszék Ügyészsége fogja javasolni.

Kolozsvári terelőút-ügy: föld alatti alagutat követelnek a jelenlegi, erdőt megtizedelő útterv helyett

A kolozsvári terelőút (körgyűrű) ügyében már régóta folynak tárgyalások, mivel a projekt a város forgalmát jelentősen megkönnyítené és fluidizálná. A napvilágot látott tervrajzokkal kapcsolatban azonban felmerültek környezetvédelmi kérdések is, mivel a jelenlegi változat szerint a terelőutat a Monostori negyed melletti Bükkön keresztül építenék.

Az építkezés ebben a formában 40 hektárnyi erdőt tarolna le, amely ellen mind a zöld szervezetek, mind a lakosság egy része tiltakozik, mondván, hogy az erdőpusztítás fatális következményekkel járna. A múlt hétvégén a civilek szervezésében vezetett sétán vehettek részt az érdeklődők azon a területen, amelyet a jelenlegi tervek szerint letarolna az útépítés.

Mint mondják, a terelőút megépítésére kétségkívül szüksége van a városnak, hiszen az autós forgalom felhígításával sokkal könnyebb volna a közlekedés. Egy élhető városnak azonban zöldövezetre is hatalmas szüksége van, a tervek ezt viszont aláássák, teljes ökoszisztéma omlana össze, a környékre pedig rohamos idő alatt újabb lakóparkok létesülnének. A kolozsvári ingatlankáosz már most is problémát jelent, azonban több tízezer fa kivágásával a város környékének zöld területei jelentősen sérülnének – a százezres lakosságú Monostori negyed egyetlen közeli bükkerdőjéről van szó.

A 4 km-es útszakaszon, ahol a terelőút elhaladna, már megjelölték a fákat. A civilek szerint rengeteg kérdés merül fel a helyzet megoldására, az egyik viszont egy föld alatti alagút megépítése volna, amely nem volna olyan káros a környezetre és a forgalom elterelését is megoldaná. A hatóságok azonban vonakodnak ettől – mint mondják, drágább lenne a kivitelezés, ugyanakkor más területek erdősítését tűzték ki célul kompenzálásképpen.

Egy fehér megyei nőnek 16.000 lejt szívtak le a bankszámlájáról – vigyázzunk a telefonos csalásokkal!

A 61 éves gyulafehérvári nő egy telefonos üzenetben adatfrissítő felhívást kapott: a feladó a bankja képviselőjének adta ki magát – mint várható volt, a nő rákattintott a mellékelt linkre, amely az adatai megváltoztatását kérte, perceken belül azonban a számlájáról eltűnt minden pénze.

Hirdetés

A nő 2024. február 6-án, kedden a rendőrségen tett feljelentést online csalás miatt. Elmondta a rendőrségnek, hogy üzenetet kapott a mobiltelefonjára, amelyben az állt, hogy a letiltás elkerülése érdekében frissítenie kell a személyes adatait.

Az áldozat belépett az üzenetben található linkre, és kitöltötte a kért adatokat, nevezetesen a nevet, vezetéknevet, bankkártyaadatokat és a később SMS-ben kapott kódokat, amelyeket a bankból származónak tekintettek a banki alkalmazásban történő hitelesítéshez – közölték az IPJ Fehér megyei képviselői. Ez volt az a pillanat is, amikor a csalók hozzáfértek az internetes bankszámlához és kiürítették azt. A nőnek 5.946 lejes szabad egyenlege volt, és 10.000 lejes betétje.

További részleteket, lépéseket a digitális csalások elkerülése érdekében Digi24 portál útmutatójában olvashatnak.

 

 

 

Hirdetés