Fotó: Facebook/Pagina Bogdan Stanoevici

Belehalt a Covid–19 szövődményeibe a maszktagadó exminiszter

Bogdan Stanoevici a vírus létezését ugyan nem vonta kétségbe, a hatósági intézkedéseket azonban nyilvánosan bírálta.

Hirdetés

Kedd reggel kórházban halt meg Bogdan Stanoevici színész, a Ponta-kormány volt minisztere, aki korábban felemelte a hangját a járványügyi megszorítások, elsősorban a maszkviselés kötelezővé tétele ellen. A közéleti szereplő még 2020 végén fertőződött meg koronavírussal, decemberben már lélegeztetőgépre kellett kötni. Tüdeje nagymértékben károsodott a betegség következtében, halála előtt már egy úgynevezett ECMO-készülék tartotta életben, ami gyakorlatilag egy műtüdő (a vért a testen kívül egy biomembrán segítségével tisztítják meg a felgyűlt szén-dioxidtól, oxigénnel telítik, majd visszavezetik a beteg testébe), szervezete azonban feladta a küzdelmet.

Bogdan Stanoevici tavaly márciusban egy sajtótájékoztatón kelt ki a maszkkötelezettség ellen, mint mondta, neki herpesze lett az orvosi maszktól, így nem hajlandó ilyesmit viselni. (Megjegyzendő, hogy a herpesz kellemetlen, de nem halálos.)

Stanoevici 2014-ben a román diaszpórával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter, majd 2015-ben a művelődési tárca államtitkára volt a Ponta-kormányban. Függetlenként indult a 2019-es elnökválasztáson is, igaz az esélytelenek között – az első fordulóban mindössze a szavazatok 0,43%-át gyűjtötte be, így a második körbe értelemszerűen be sem jutott.

62 éves volt.

Hirdetés