Bekövetkezett a legrosszabb: elhunyt a műtőasztalon, műtét közben megégett beteg

Ide vezetett a román egészségügy állapota.

Hirdetés

Már önmagában is borzasztó, hogy Romániában egy kórházban előfordulhatott olyasmi, hogy egy beteg az egészségügyi illetékesek pancsersége miatt égjen össze a műtét közben, de az eset végül tragédiában torkollt: a 66 éves, rákbeteg nő végül belehalt az égési sérülésekbe, amelyeket a bukaresti Floreasca kórházban szenvedett el.

Victor Costache egészségügyi miniszter azt követően, hogy a nő vasárnap este meghalt, csak annyit tudott mondani: mindenkinek tanulnia kell az esetből, hogy többé egyetlen romániai kórházban se történhessen meg ilyesmi.

Részvétéről és támogatásáról biztosította a családot, és kijelentette: mind ő, mind az általa koordinált minisztériumi csoport megtesz mindent az igazság kiderítéséért.

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, aki rendszerint az egészségügyben tapasztalható visszásságok témájában szokott megszólalni, közölte: szerinte gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősül az eset, az illetékesek súlyos gondatlansággal vádolhatók, és azzal vádolta meg Mircea Beuran orvost – aki korábban azt mondta: ő nem is volt jelen a kórházban, amikor az incidens bekövetkezett –, hogy a felelősséget hárítva csakis a kisegítő egészségügyi személyzetre próbálja hárítani a felelősséget, másrészt pedig hazudik, amikor azt állítja: a nőt azért fertőtlenítették alkohol alapú fertőtlenítővel, mert allergiás volt a jódra. Ezt ugyanis Ungureanu szerint semmilyen előzetes vizsgálat nem támasztja alá.

Vagyis egyetlen dolog biztos: hogy egy páciens meghalt a kórházban, ahol az életét kellett volna megmenteni.

Hirdetés