Beérett a kevés oltás gyümölcse: a vártnál gyorsabban terjed a járvány

Ezt a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora közölte.

Hirdetés

Bedurrant a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az indiai eredetű delta variáns jóval gyorsabban terjed annál, amire az egészségügyi szakemberek számítottak.

Ezeket a csöppet sem szívderítő adatokat Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora osztotta meg a nagyközönséggel.

Gheorghiţă vasárnap este elárulta: míg eddig arra számítottak, hogy négy hét múlva 1500-1600 új fertőzött lesz naponta,

a járvány gyors terjedése miatt most már napi 2000-re lövik be ezt a számot.

Ez természetesen elsősorban annak tudható be, hogy Romániában a beoltottak aránya alig haladja meg a 30 százalékot.

Gheorghiţă figyelmeztetett: az új fertőzöttek azok közül kerülnek majd ki, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, vagyis sem oltást nem kaptak, sem a betegségen nem estek még át.

Hirdetés

A katonaorvos kerek perec kijelentette:

az oltatlanok a következő hónapok során biztosan megfertőződnek, főleg a nagyobb városokban.

Az oltottak ugyanakkor megnyugodhatnak: minden adat azt mutatja, hogy az új fertőzöttek több mint 80 százaléka az oltatlanok közül kerül ki, mint ahogy a kór szövődményeiben elhunytak 97 százaléka is.

Azon oltottak esetében, akik megfertőződtek, a kór enyhe lefolyású, így a súlyos, kórházi ápolást, ne adj’ Isten, intenzív osztályon történő kezelést igénylő fertőzés csakis az oltások révén kerülhető el – mondta Gheorghiţă, aki azt is hozzátette: az oltások jótékony hatása abban is megmutatkozik, hogy míg tavaly ebben az időszakban napi 1170 eset volt a fertőzöttek átlagos száma, most ez a szám 780.

Hirdetés