Beérett a fociprojekt Gyergyószentmiklóson 

Több mint két évtized után ismét a harmadik ligában játszik a jégkorongjáról ismert székelyföldi kisváros labdarúgócsapata. Berecz Norberttel, a VSK másodedzőjével jártunk utána a legújabb gyergyói sportsiker-sztorinak.  

Hirdetés

A foci-EB körüli zajban kevés figyelmet kapott egy székelyföldi sporthír, miszerint huszonhárom év után ismét 3. ligás labdarúgócsapata van Gyergyószentmiklósnak. 

A tartományi bajnokságként működő negyedosztály ugyan amatőrligaként működik, de a résztvevő csapatok komolyan veszi a küzdelmeket, és mindegyikük azt a célt fogalmazza meg, hogy az idények végén lehetőleg osztályozót játszhassanak a harmadik osztályba való kerülésért.  

Gyergyószentmiklóson az első hivatalos labdarúgócsapat 1921-ben alakult meg. Az 1940-es években már megfordultak a harmadosztályban, míg a következő ligaváltásra 1969-ig kellett várni. A feljutást annyira jól sikerült, hogy tíz évre rá már a másodosztály ajtaján kopogtattak, és ha már ott voltak, be is mentek rajta. Négy évet töltöttek a második vonalban, ahonnan 1983-ban estek ki.  

A legjobb eredményt az 1981/82-es idényben érték el, amikor az ötödik helyen végeztek. A legnagyobb kupasiker rögtön azután következett, hogy visszaestek a harmadosztályba. 1984-ben a Román Kupa nyolcaddöntőjébe jutottak, ahol a Bölöni Lászlóval felálló Marosvásárhelyi ASA csapata már túl nagy falatnak bizonyult számukra.  

Țepes Andrei vezetőedző és Berecz Norbert másodedző

A csapatot még a harmadosztályban érte a rendszerváltás, 1992-ben estek ki. A hanyatlás évei következtek. Ugyan 2001-ben még sikerült feljutni, és egy idényt játszani eggyel magasabb szinten, de a lejtőn lefelé guruló csapat szekerét már nem lehetett megállítani. 2011-ben megszűnt a felnőtt labdarúgás, és csak egy ifjúsági csapat maradt a városban. 

Szerencsére a tetszhalott állapot nem tartott sokáig. A helyi focit szívügyüknek tekintők új vezetőséget választottak, új felnőttcsapatot alakítottak, ami 2017 óta a VSK Gyergyószentmiklós nevet viseli.  

2016-ban csatlakoztak a Székelyföld Labdarúgó Akadémiához, mint alközpont. Ez a momentum új távlatokat nyitott a csapat életében, hisz az együttműködés magasabb színvonalú edzésmunkát, minőségi felszereléseket, műfüves pályát eredményezett, és anyagi támogatás is érkezett a klubhoz.  

Időközben beindították a Gyergyószéki Labdarúgó Bajnokságot is, amelybe a Gyergyó-medencei falvak csapatai is csatlakoztak.

A bajnokságban 400-500 gyermek rúgja a bőrt, ami jól mutatja a labdarúgás szeretetét egy olyan régióban, ahol a jégkorong számít a legnépszerűbb sportágnak.  

Miután felelevenítettük a múltat Berecz Norberttel, a június végi osztályozóról kérdezem az edzőt. Jól mutatta a tét nagyságát a rendkívül feszült hangulatban zajlott gyergyószentmiklósi találkozó, amelyen az ellenfél a Szeben megyei Resinári Păltiniș volt.

Mivel az odavágón 1-1-es döntetlen született, a gyergyóiak joggal reménykedhettek abban, hogy hazai pályán, kedvező helyzetből vívhatják ki a feljutást.  

A szurkolókon semmi sem múlt, teltházas lelátó fogadta a csapatokat, közöttük két tucat vendégdrukker. Az első félóra teljes hazai dominanciát eredményezett, a vendégek ritkán találkoztak a labdával. Két óriási hazai helyzet maradt ki az első félidőben: egy kapufa és egy esetben a gólvonalról mentett a resinári védő.

A feszültséget a vendégegyüttes edzője nem viselte jól, a 16. percben minősíthetetlen hangnemben adta a partjelző tudtára a véleményét, így a lelátóról követhette a meccs további alakulását, miután a bíró piros lappal jutalmazta a beszólását.  

A második félidőre megváltozott a játék képe. A resináriak felszívták magukat, jóval kezdeményezőbbek voltak, és számos helyzetet kidolgoztak, míg a hazaiak beszorultak. A 60. percben véleményes tizenegyeshez jutott a VSK. A bíró döntését az egész vendégkispad kikérte magának, berohanva a pályára, de a sporttárs hajthatatlan maradt. A büntető viszont kimaradt, majd a játék kiegyenlítődött, mindkét csapat eldönthette volna a feljutást, de az a bizonyos gól csaknem akart megszületni.  

„Mi úgy láttuk, hogy jogos volt a tizenegyes, ők más véleményen voltak. Jobb lett volna, ha értékesítjük a büntetőt, mert akkor könnyebb lett volna a mérkőzés vége, hisz a hajrában piros lapot is kaptunk. Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, és nagy volt a tét. Mi tíz emberrel nyertük meg a meccset, ami különösen nagy teljesítmény, ezt el is mondtam az öltözőben a srácoknak. A mérkőzés végén voltak feszültségek, de ez is része a játéknak. A pályán mutatott teljesítményünk alapján megérdemeltük a győzelmet” 

– idézi fel Berecz a történteket.   

A rendes játékidő letelte után már mindenki a hosszabbításra készült, amikor a 97. percben a vendégkapus hezitálását kihasználta a hazaiak támadója, és megszerezte a mindent eldöntő gólt. A hátralévő időben már nem változott az eredmény, kezdődhetett a népünnepély.  

Hirdetés

A vendégek fellebbeztek a játékvezetői bizottságnál, amiért szerintük a tulceai sípmester könnyelműen ítélt büntetőt a gyergyóiak javára. A resinári játékosok megrongálták az öltözőt is, míg a csapat fotókat tett közzé a gyergyószentmiklósi lelátó állapotáról, megjegyezve, hogy a VSK immár 3. ligás, de a lelátójuk megyei szintű.  

A viharos feljutás után sem pihen a csapat, hisz a Román Kupa regionális szakaszában terveznek helytállni. Az első akadályt kitűnően vették, az Árkosi SE csapatát 5-2-re győzték le idegenben, a következő mérkőzésen pedig a Maros megyei kupagyőztest fogadják Gyergyószentmiklóson.

Ha ezt az akadályt is sikerrel veszik, július végén következhet a mindent eldöntő mérkőzés. Győzelem esetén már a Román Kupa országos küzdelmei várhatnak a gyergyóiakra.  

Minek köszönhető a feljutás? 

A másodedző szerint mindenki eltökélten akarta a sikert, hiszen az elmúlt években rendre az utolsó lépcsőfokot nem sikerült megugrani, így mindenki úgy volt vele, hogy most, vagy soha. A helyi önkormányzat és néhány lelkes helyi szponzor is teljes mellszélességgel támogatja a csapatot.  

Az osztályozó előtt heti két edzést tartottak, az addig egy helyett, ami megfeszített tempót igényelt, hisz csíkszeredai és székelyudvarhelyi játékosaik is vannak, akik ingáznak. A szintlépés azt is jelenti, hogy jóval magasabb színvonalú mérkőzések várnak a játékosokra, aki munka mellett focizva érték el a kimagasló eredményt.

Az anyagi háttér stabil, megvan a szükséges támogatás, ami nélkülözhetetlen a harmadik ligában való helytálláshoz, mivel megváltozik a csapat élete. Hetente négy alkalommal fognak kötelező módon edzést tartani, erre jön a heti egy mérkőzés, esetenként kétnapos kiszállással. A játékosoknak szerződésük lesz, és mérkőzésprémiumot is kapnak, ami már jelzi a félprofizmusra való áttérést.

„Szeretnénk megtartani minden játékost, hisz ők érték el a feljutást. Jelenleg tízüknek biztos a folytatás, és sok játékossal tárgyalunk.” 

A harmadik ligában már minden téren érződik a negyedik osztállyal szembeni jelentős különbség. A gyep alkalmas a magasabb osztályban való játékra, a csapatok fogadására, az öltözőket is rendbe tették. A lelátó az, ami sürgős felújításra szorul.   

Berecz szerint az elsődleges céljuk a bennmaradás, stabilan megkapaszkodnának a harmadik ligában. Az első évben ennek rendelnek alá mindent, ugyanakkor túlköltekezni sem akarnak, hogy elkerüljék az esetleges későbbi anyagi nehézségeket.

Stabil alapokat kívánnak teremteni és a helyi utánpótlásból minél több tehetséget beépíteni a csapatba. Hosszú távon helyi játékosokra építve szeretnének erős csapatot alakítani. A harmadik liga színvonala jelentősen magasabb, mint a negyedik osztályé, így nagy kihívás előtt áll a csapat.  

Gyergyói jövő

Az utánpótlás helyzete kimondottak jónak mondható. Az 5-6 évesektől kezdve a 17 évesekig minden korosztály jelen van, a 17 évesekre már a felnőtt csapatban is számítanak. Nemcsak a VSK-nál, hanem a Csíkszeredában is, a Székely Labdarúgó Akadémiával való partnerség jegyében, ahonnan szintén érkeznek játékosok Gyergyóba. Jól jelzi a munka eredményességét, hogy a 2022/2023-as szezonban, a 2014-es és 2015-ös csapatok megyei bajnokok lettek. 

„A környékbeli település utánpótláskorú gyerekeivel is mi foglalkozunk, rengetegen fociznak. Vannak, akik focizni és hokizni is járnak, majd eldöntik, melyiket választják”

– mondja Berecz Norbert, akinek kedvenc európai klubcsapata a Barcelona, míg Romániában a Sepsi OSK-nak és az FK Csíkszeredának szurkol.  

A hokiláz mellett ismét ég a fociláz Gyergyószentmiklóson, ahol minden körülmény adott ahhoz, hogy kitartó munkával további sikerektől legyen hangos a lelátó.  

Hirdetés