Bárhogy alakul a járványhelyzet, az érettségi és a képességvizsga hagyományosan zajlik

Az oktatási miniszter folyamatosan csöpögteti az infókat a folyó tanév alakulásáról. Persze ezúttal sem sikerült egyértelműen fogalmazni.

Hirdetés

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter egy vasárnapi tévéműsorban megígérte, kilobbizza az országos vészhelyzeti bizottság képviselőinél, hogy a cikluszáró vizsgákat – a nyolcadikosok képességvizsgáját, illetve az érettségit – hagyományos módszerekkel, személyes jelenléttel bonyolítsák le idén, függetlenül attól, hogyan alakul a járványhelyzet.

Irigyeljük az optimizmusát.

Időközben az is kiderült, hogy a tananyagpótló órákat is megtarthatják az iskolákban azokon a településeken is, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 3 ezreléket, de nem éri el a 6-ot, utóbbi érték fölött marad az online oktatás. Ez az intézkedés az oktatási miniszter szerint legalább 225 ezer diákot érint.

Szombaton mi is beszámoltunk arról, hogy a végzősök – nyolcadikosok, tizenkettedikesek / tizenharmadikosok – a vörös zónába került településeken (3 ezrelék fölötti fertőzési ráta) is bejárhatnak az iskolába, a 6 ezreléket meghaladó településeken viszont otthon kell maradniuk.

Hirdetés

Erre vonatkozóan is van egy újdonság már, de ezúttal sem sikerült egyértelműen fogalmazni: a szombati rendeletbe beleírták még, hogy a végzős osztályok tanulóinak csak a fele járhat be az iskolába, az osztály másik része pedig otthon tanul.

A friss rendeletben nincs szó arról, hogy ezt hogyan kellene megszervezni, ki marad és ki megy, de ez nagyjából azt kell jelentse, hogy vetésforgó lesz. Hétfőn talán okosabbak leszünk.

Hirdetés