Azt hitte, vége a járványnak? Jó vicc. A szakértő szerint hamarosan napi 10 ezer esetünk lesz

Persze a „most már sosem lesz vége” típusú kijelentésektől is érdemes tartózkodni. Lássuk, miért lesz most enyhébb a nyomás a magas esetszám ellenére, mint tavaly.

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila is elmondta, hogy ismét berobban a járvány – ami már most látszik, hiszen máris 4300 fölött vannak a napi számok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai tagja szerint

hamarosan megint 10 ezer körüli lesz a napi esetszám, mint az tavaly novemberben volt,

viszont most megvan az az előnyünk, hogy az oltási kampány már javában zajlik, és ha a veszélyeztetett kategóriába tartozók immunisak a kórra, akkor a nagy számok ellenére mégsem lesz akkora a nyomás az egészségügyi rendszeren, mint tavaly.

Jelenleg a járványkezelés Achilles-sarkának számító intenzív osztályokon megint majdnem 1100-an vannak (eddig 1300 volt a csúcs tavaly decemberben), azaz ismét a befogadóképesség határán vagyunk, de minél jobban halad az oltási kampány második szakasza, elvileg annál jobb lesz a helyzet ezen a téren, hiszen ha a fiatalabb generációk könnyebben megbirkóznak a betegséggel, közülük kevesebben produkálják annak a súlyosabb formáit.

Amúgy ha azt hitte, vakcinakrízis van, akkor téved. Most épp egy jó kis fecskendőkrízis körvonalazódik.

Vakcinából ugyanis egyre több kerül forgalomba, minden egyes adag oltás beadásához kell azonban egy speciális fecskendő. Ez azt jelenti, hogy a világnak kell úgy 10 milliárd darab ilyen fecskendő, a gyártók pedig már alig bírják. Nálunk egyelőre nem volt gond a fecskendőkkel, de ha ez így megy tovább, akkor könnyen lehet.

Ami a vakcinákat és az oltás ütemét illeti, Románia jelenleg elég jól áll a rangsorban (Európában a 2., világ szinten a 7. helyen vagyunk). Rafila szerint a következő periódusban nem az lesz a kérdés, hogy lesz-e elég oltóanyag, ellenkezőleg. A következő két hónapban 6,4 millió adag oltás fog érkezni Romániába, miközben a lakosság oltakozási vágya csökken, így logisztikai problémák merülnek fel:

ki kell találni, hogyan tároljunk biztonságosan annyi oltást.

Hirdetés

Az emberek ugyanis így működnek: amikor kevés vakcina van, mindenki oltakozni akar, amikor már sok vakcina áll rendelkezésre, hirtelen senkinek se lesz sürgős az ügy.

Pedig minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást – amit a legsikeresebb oltási kampány mellett is leghamarabb csak őszre tudunk elérni –, annál hamarabb elkezdhet lassan normalizálódni az életünk.

Addig nem, akármennyi összeesküvés-elméletet is olvas össze a neten.

Hirdetés