Azt hiszi, tényleg háztáji zöldséget kapott a piacon, csak mert az eladónak őstermelői igazolványa van? Nos…

A fogyasztóvédelem a piacokon és az állítólagos őstermelőknél is ellenőrzött – és amit talált, az lehangoló.

Hirdetés

Talán még mindig akadnak olyanok, akik nem a szupermarketekben szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt, ehelyett próbálnak odafigyelni arra, hogy a piacon, lehetőleg környékbeli őstermelőtől vásárolják meg a hegyes erős paprikát, a paradicsomot vagy az őszibarackot.

Nos, számukra szolgál rossz hírrel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely az ország több piacán is ellenőrzést tartott, sőt az őstermelők háztáji kertjeire is kíváncsi volt.

Az eredmény pedig az, hogy

az őstermelőktől vásárolt zöldség és gyümölcs nagy része nem háztáji.

Sőt maguk az őstermelők sem őstermelők, hiába rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal.

Magyarán: az igazolványok jelentős része hamis.

Az ellenőrök ellátogattak az állítólagos őstermelők kertjeibe – vagyis látogattak volna, de az esetek többségében nem volt hova.

Az árusok közül sokan beismerték, hogy a termékeket valójában nagybani piacokról szerezték be.

Vagy a jobbik esetben tényleg őstermelőktől vásárolták, csak azok egészen más régióban élnek, vagyis nem helyi termékről van szó.

Vagyis megsértették a tevékenységre vonatkozó törvényeket.

Hirdetés

Egyesek azt is elárulták, hogyan tettek szert az őstermelői igazolványra.

Nos, úgy, hogy egy zsebkendőnyi területen valóban termesztenek némi zöldséget és gyümölcsöt.

Aztán a nagybani piacon vagy más forrásból a sokszorosát szerzik be annak az árunak, ami az illető zsebkendőnyi területen képes megteremni, de már a saját, „helyi”, „háztáji” terményeként árulja a piacon.

A fogyasztóvédők szerint az akciók célja felhívni az igazolványok kiállításáért felelős hatóságok figyelmét a jelenségre, amely miatt az igazi őstermelők az ellehetetlenülés szélére kerültek.

És persze azt is közölték, hogy az ellenőrzések folytatódnak, hogy a lehető legtöbb, a becsületes gazdálkodókat is lejárató csalót sikerüljön kiszűrni.

Hirdetés