Azért haltak meg hárman, mert két kórházi szaki hanyagul végezte el a munkáját

Újabb szégyenfolt a román egészségügyi rendszer amúgy is megtépázott hírnevén.

Hirdetés

Sajnos az utóbbi években számtalan példát láthattunk arra, hogy Romániában nemcsak a korrupció öl, hanem a dilettantizmus is. Mint kiderült a bukaresti törvényszéki ügyészség szakértői vizsgálatából, a Victor Babeş Intézetben bekövetkezett áprilisi tragédia is elkerülhető lett volna, ha olyan személyek szerelik össze és felügyelik a mobil intenzív terápiás részleg oxigénellátó rendszerét, akik értenek is hozzá.

Az ügyészek a kórház két szakiját, a műszaki igazgatót és egy szerelőt találják felelősnek a három emberéletet követelő tragédiában,

akiket szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt őrizetbe is vettek. Mindketten tagadták, hogy szerepük lett volna az oxigénellátó rendszer meghibásodásában, a vizsgálat viszont megállapította, hogy emberi mulasztás okozta a rendszer túltöltését, ami a lélegeztetőgépek leállásához vezetett. A szerelőt bízták meg azzal, hogy ellenőrizze a oxigénellátást a mobil intenzív terápián, aki ennek eleget téve

úgy megbabrálta a szisztémát, hogy leállt az oxigénáramlás.

Korábban azt feltételezték, hogy szoftverhiba történhetett, ennek a lehetőségét egy informatikai átvilágítás keretében vizsgálták meg.

Az intenzív terápián összesen nyolc pácienst ápoltak, hárman életüket vesztették a leállás miatt.

A kórház vezetősége a szerdai fejleményekre reagálva közölte: a két őrizetbe vett műszaki alkalmazott rendelkezett a megfelelő szakképesítéssel, törvényesen kerültek a kórházhoz.

Hirdetés