Az USR–PLUS-osok után már a saját PNL-s miniszterei is kezdik otthagyni Cîţut

Adrian Oros egy álmatlan éjszaka után úgy döntött, lemond a mezőgazdasági minisztérium éléről.

Hirdetés

Hosszú éjszakája lehetett Adrian Oros mezőgazdasági miniszternek, mert kedden kora hajnalban kiírta a Facebookra, hogy ő már nem is akar mezőgazdasági miniszter lenni, ezért már a nap folyamán benyújtja a lemondását.

Az ok – mintha csak az USR–PLUS súgta volna neki – egyszerű: Florin Cîţu (akit ő Florin Câțunak írt).

Szerinte ugyanis a miniszterelnököt egészen egyszerűen nem érdekli a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, és nem fordít rá kellő figyelmet. Oros a kifogásai között leírta, hogy a 2021-es költségvetésből az ő része eleve gyatra volt, a költségvetés-kiegészítésből pedig szinte semmit sem kaptak.

Ráadásul az országos helyreállítási tervben (PNRR) végül egyetlen fontos mezőgazdasági projekt finanszírozása sem szerepel, holott az első változatban még egy 6,5 milliárd eurós, öntözési rendszerek kiépítéséről szóló projekt is volt. (Mondjuk a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a projektet Brüsszel vetette ki a tervből, nem tetszett ugyanis az ottani fejeseknek, hogy a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására szánt lóvét ilyesmire óhajtja költeni Románia.)

Hirdetés

Ráadásul „nincs elég elszántság” a támogatásvadászok és a feketepiac felszámolására, ami nagyon hátrányosan befolyásolja a tisztességes gazdákat, így minden támogatásai program hatástalan.

Így elsőre talán furcsa lehet, hogy a koalícióból hisztis drámakirálynőkként kivonuló, majd a lemondásukat is benyújtó USR–PLUS-os miniszterek után Cîţut (Câțut – höhö) saját PNL-s minisztere is otthagyja, ám a magyarázat egyszerű. A funkcióban lévő miniszterek közül egyedül Adrian Oros volt az, aki Ludovic Orbánt támogatta a PNL elnöki székéért folytatott harcban, így miután szombaton Florin Cîţu döntő győzelmet aratott az – Orban szerint antidemokratikus – pártkongresszuson, Oros sejthette, hogy nem ő lesz a miniszterelnök és újdonsült pártelnök kedvenc munkatársa.

Mondjuk Cîţu tényleg elég vad terminátor hírében állhat, ha egy román miniszter inkább otthagyja a kényelmes bársonyszéket, csak hogy megmeneküljön a megtorlástól.

Hirdetés