Brüsszel Romániának: nem autópályákra és öntözésre kellene költeni a járvány utáni helyreállításokra szánt pénzt

A tárgyalások folyamatban vannak, de az már most biztos, hogy az Európai Bizottság szerint Románia rosszul mérte fel a prioritásokat.

Hirdetés

Szó sincs arról, hogy az Európai Bizottság teljes egészében visszadobta volna az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet (PNRR), mindössze észrevételeket tett arra vonatkozóan, hogy Románia miként csoportosította az összegeket – igyekezte tisztázni a helyzetet Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter, miután megjelent egy erről szóló álhír a sajtóban.

A félreértelmezési lehetőségeket az adta, hogy Dan Barna miniszterelnök-helyettes szerda este a román köztelevízióban arról beszélt, Brüsszel ellenzi, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítására biztosított 29,2 milliárd euró egy jelentős részét öntözési rendszerek építésére fordítsa. A témát Victor Negrescu, a PSD EP-képviselője is alaposan „félrevitte”, mikor azt nyilatkozta: az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a PNRR-t, mert az politikai alapon osztotta szét a helyreállításra szánt pénzt.

Érthető, hogy nagy a hajcihő a terv körül, hiszen ez határozza meg, milyen nagyobb beruházásokra lesz pénz 2026-ig. Románia úgy készítette elő a tervet, hogy elsősorban az infrastrukturális fejlesztésekre összpontosított, de az Európai Bizottság most egyértelművé tette, hogy megérti, ezek szükséges beruházások az ország számára, de a helyreállítási alap nem ezt a célt szolgálja.

Az alkudozások folyamatban vannak, a kormány azt szeretné elérni, hogy minél nagyobb összeget alkudjon ki autópálya-építésre, mert csak így lehet elkezdeni a moldvai autópálya építését, és összekötni az erdélyi autópálya-szakaszokat.

Hirdetés

A terv végleges változata április 30-ig készül el, majd az Európai Bizottságnak két hónapja van, hogy jóváhagyja, ne adj’ isten elutasítsa a PNRR-t, mondta Ghinea, aki nem is érti, hogy mi ez a nyugtalankodás körülötte.

Klaus Iohannis államfő mindenesetre tanácskozást hívott össze a PNRR-vel foglalkozó szakértőkkel a Cotroceni-palotába.

Hirdetés