Az ukrán biztonsági szolgálat kommandósai betoppantak a kárpátaljai magyar intézményekhez (VIDEÓval)

És nem virágot vittek. Hanem házkutatásokat tartottak a gyanús magyaroknál.

Hirdetés

A helyzet a következő: van, ugye, az egységes és oszthatatlan ukrán állam. Aztán van az elszakított Kárpátalja, ahol magyarok is élnek. És van a magyar állam, amely minden erejével támogatja a határon túlra szakadt magyar közösségeket.

Eddig minden oké. Viszont az ukrán állam időnként többé-kevésbé szimbolikusan a kárpátaljai magyar közösség nyakára helyezi a bakancsot. Például másfél éve éve történt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) büntetőeljárást kezdeményezett a magyar kormány által támogatott kárpátaljai Egán Ede gazdaságfejlesztési program ellen. Mégpedig szeparatizmus vádjával.

És akkor ugorjunk 2020. november 30-ra, amikor is az SZBU fegyveres kommandósai váratlanul betoppantak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség épületeibe: az ungvári KMKSZ-irodába, az Egán Ede Alapítvány székházába, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc magyar nyelvű főiskolára, illetve Brenzovics László KMKSZ-elnök ungvári lakására.Tessék nézni:

A helyi források szerint nem tudni, folyománya-e a mostani akció a másfél évvel ezelőtti eljárásnak, vagy valami új ok áll a kommandós látogatás mögött. A hírek egyelőre arról szólnak, hogy a marcona maszkosok bizonyos dokumentumokat kerestek és lefoglaltak ezt-azt, feltehetően gyanús tárgyakat.

A KMKSZ tiltakozó nyilatkozatot adott ki, miszerint koholt, politikai vádak alapján zajló tervezett akcióról van szó, melyek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítése, továbbá a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítése.

Hirdetés

Az eset kapcsán azonnal reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is: kijelentette, hogy a magyar fél tiltakozott a kijevi külügynél, illetve bekérette Ukrajna magyarországi nagykövetét. A külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan ország, amely szeretne az euroatlanti közösség részesévé válni, folyamatosan megfélemlíti egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget folyamatosan megfélemlít. A magyar állam az összes nemzetközi fórumon jelezni fogja azon követelését, hogy az ukrán kormány hagyjon fel a kárpátaljai magyar nemzeti közösség zaklatásával.

 

Hirdetés