Az országimázs központ jelenti: kiskorúakat kényszerített rablásra egy román bűnbanda Spanyolországban

Az áldozatok általában idős emberek voltak, akik éppen pénzt próbáltak kivenni a bankautomatákból.

Hirdetés

Több mint 30, zömében 14 év alatti romániai gyereket kényszerített bűncselekmények elkövetésére egy román bűnbanda Spanyolországban. Az áldozatok általában idős emberek voltak akik bankautomatából vettek ki épp pénzt. Ekkor lepték meg őket az apró bűnözők, és hol arőszakot alkalmazva, hol cselhez folyamodva (a figyelmüket elterelve) elszedték a pénzüket.

A román hatóságok a spanyol rendőrséggel együttműködve számolták fel a bűnbandát, amelynek 26 felnőtt tagját már őrizetbe is vették. Ők 5 családhoz vagy klánhoz tartoztak, és a rokoni szálak mentén egyfajta hierarchia alakult ki közöttük a bűnbandán belül, a fiatal elkövetőket zsarolással és megfélemlítéssel tartották sakkban. A rendőrök szerint a kiskorú rablók esetenként videókkal is dokumentálták a munkásságukat, amelyeket lazán feltöltöttek a közösségi oldalukra.

Az akció nyomán 37 gyerek került szociális gondozásba. A gyanú szerint csak Spanyolországban mintegy 200 rablás írható a bűnszervezet számlájára, de hasonló bűncselekményeket Ausztriából, Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából és Angliából is jelentettek a hatóságok, így a mostani „fogás” csak a jéghegy csúcsa lehet.

Meg lehet tehát nyugodni: Románia hírnevét nemcsak az elképesztő járványszámok öregbítik napjainkban…

Hirdetés