Az ország egyik leggazdagabb települése letesztelné teljes lakosságát

A polgármester nem ért egyet a kezdeményezéssel, de a helyi tanács már megszavazta, hogy elindítja az engedélyezési folyamatot.

Hirdetés

A Temes megyei Újszentes (Dumbrăvița) lehet az első település Romániában, ahol a teljes lakosságot koronavírus-tesztnek vetik alá. Legalábbis ezt szeretné elérni a helyi tanács tíz tanácsosa, akik a helyi polgármester ellenkezése ellenére, hét tartózkodás mellett pénteken megszavaztak egy erről szóló határozatot. Ennek értelmében kérelemmel fordulnak a Temes megyei közegészségügyi hivatalhoz (DSP), hogy hagyják jóvá a tömeges tesztelést.

A Temesvár szomszédságában található, mintegy 15 ezer lakossal rendelkező Újszentesen a tervek szerint első körben ezer lakost tesztelnének koronavírusra, majd fokozatosan bővítenék az alanyok körét, míg el nem érik a teljes lakosságot.

Horia Bugarin polgármester, aki egyébként nem ért egyet a tömeges teszteléssel, azt nyilatkozta a kezdeményezésről, hogy ha a DSP jóváhagyja az ötletet, akkor kidolgoznak egy ütemtervet és elkezdik megszervezni a mintavételeket. A javaslat szerint gyorsteszteket fognak használni.

A gyakran Románia leggazdagabb településeként emlegetett Újszentesen november 5-én rendeltek el vesztegzárat miután az ezer főre számított fertőzési ráta meghaladta a 12-őt. Azóta csökkenés következett be, péntek reggel az együttható már „csak” 9,16 volt.

A Facebookon közvetített rendkívüli tanácsülés kommentfolyama szerint a lakosság nem igazán örülne a tömeges tesztelésnek.

Hirdetés