Az OMV Petrom és a román állam is nagyot kaszált az üzemanyagok árának növekedése nyomán

Rekordnyereséget jelentett a cég, amiből rekordmennyiségű adót fizetett be az államkasszába.

Hirdetés

Arra lehetett számítani, hogy a koronavírus-járványból való kilábalás nyomán megnőtt kereslet, illetve az Ukrajna elleni orosz háború miatt egekbe szökő üzemanyag- és energiahordozó-árak miatt az kőolaj- és földgáziparban érdekelt végek nagyon jól fognak járni, de az OMV Petrom csütörtökön közzétett féléves adatai alapján elmondható, hogy minden elképzelést felülmúlóan jól járt.

A számok szerint

az idei év első hat hónapjában 4,646 milliárd lejes nettó profitra tett szert,

ami majdnem az ötszöröse a tavalyi év első felében jegyzett 980 millió lejnek.

A cég eladásai az első félévben 25,5 milliárd lejre rúgtak, ami jócskán meghaladja a tavalyi első hat hónapban jegyzett 10 milliárdot.

Csak a második negyedévben 2,89 milliárd lej volt a nettó nyeresége, ami a cég történetének legjobb negyedéves eredménye.

Az összeg 66 százalékkal haladja meg az idei első negyedévi adatot, ami egyébként szintén rekordnak számított, a tavalyi év első három hónapjában jegyzett profitnak pedig a hétszerese.

Jelentésében a cég is elismeri, hogy az ukrajnai háború határozta meg legfőképpen az árakat, és ellátási problémák is felmerültek.

Hirdetés

A rekordnyereség ráadásul nem csupán a cég számára jelentett rekordnyereséget, hanem a román állam számára is.

A beszámoló szerint

hat hónap alatt közel tízmilliárd lej csorgott be az államkasszába csak az OMV Petromtól.

Ebből mintegy 9 milliárd lejt tesznek ki a különböző adók és illetékek, ami közel 80 százalékkal több, mint 2021 első felében, és további egymilliárd lejt utaltak át osztalékok formájában, ami több mint kétszeres növekedés.

Ami annyiban jó hír, hogy ezzel is több pénz áll a kormány rendelkezésére, hogy kompenzálja a lakosság számára az egekbe szökő energiaárakat.

Hirdetés