Az oltásellenesek beájulnak: máris kapják az extra jogokat az oltottak

Az egyik terv például a plázákat érinti. Bizony, a plázákat…

Hirdetés

A delta vírusvariáns betörésének, és a 4. hullám közeledtének árnyékában egyre több olyan intézkedést hoznak az EU egyes országaiban, amelyek bizony ki fogják verni a biztosítékot mindazoknál, akik nem akarják beoltatni magukat.

Olaszországban például augusztus 6-ikától kezdve

úgynevezett zöld igazolásra lesz szüksége annak, aki étterembe, bárba, uszodába, edzőterembe, múzeumba, színházba, koncertre vagy játékterembe menne.

Ezt az igazolást az oltás után (már az első dózis után is) lehet kiváltani, de azok is megkaphatják, akik átestek a Covid–19-en, illetve egy 48 órásnál nem régibb negatív teszteredménnyel is kaphat az ember egy ideiglenes zöld igazolást. Utóbbi esetben viszont egyértelmű, hogy igencsak költséges lesz mindazoknak, akik az oltakozás helyett ezt a lehetőséget választják.

Magyarországon – ahol már eddig is védettségi igazolással lehetett bemenni az éttermek, kávézók beltereibe –

most úgy döntöttek, kötelezővé teszik az oltást a teljes egészségügyi személyzet számára.

Romániában ugyan eddig még nem voltak érvényben „megkülönböztető” előjogok, de nagyon úgy néz ki, hogy lesznek. Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken arról beszélt, hogy a kormányban nagyon szeretnék felturbózni az oltási kampányt, és bizony van pár tervük arra nézve, hogy ezt hogyan is kéne elérni.

Már mi is írtunk arról, hogy vakcinalottóval, étkezési utalványokkal kecsegtetnék az oltásszkeptikusokat, de most az is felmerült, hogy

a vidéki lakosság oltakozói akár mezőgazdasági gépeket is nyerhetnek.

De van egy olyan terv is, ami egyenesen a modern néplélek szent tehenét érinti: ha ezt elfogadják, akkor

hétvégén csak a beoltottak mehetnek plázázni,

a többiek csak hétköznap csikorogtathatják a műmárvány padlón a hamisított Adidas Kínában fröccsöntött talpát.

Hirdetés

Amúgy Klaus Iohannis éppen pénteken hirdette ki azt a jogszabályt, ami

dózisonként egy-egy fizetett szabadnapot biztosít az ezt igénylő oltakozóknak

– ezt úgy kell érteni, hogy a meglévő szabadnapokon kívül kapnak még kettőt (kétdózisú oltás esetén).

A pánikszerű intézkedések természetesen azért születnek egyre-másra az utóbbi időben, mert – amint talán már hallott róla – van ez a pandémia, ennek meg egyre látványosabban közeledik a 4. hulláma az indiai, vagy más néven delta variáns előrenyomulása miatt. Olaszország sem jó dolgában szítja a feszültséget, hanem azért mert ismét növekszenek a napi esetszámok: csütörtökön május vége óta először ugrott 5000 fölé ez a szám a csizma alakú félszigeten.

Az utóbbi hetekben nálunk is megfigyelhető az esetszámok lassú, de sajnos egyenletes növekedése, ami egészen ugyanúgy fest, mint a korábbi járványhullámok kezdete.

Pénteken ismét 100 fölött (104) volt az esetszám, ami azért az utóbbi időszakban nem volt jellemző.

Az pedig, hogy a 4. hullám mennyire lesz kegyetlen, csak azon múlik, hogy a következő időszakban mennyien veszik fel az oltást.

(Tudja, van ez a járvány, vagy mi…)

Hirdetés