Az oktatási tárca éppen arra készül, hogy kidobjon az ablakon egy rakás pénzt

Hetente kétszer nyáltesztnek vetnék alá a diákokat, ehhez legalább 70 millió tesztre lesz szükség. A szakértő szerint azonban semmire sem jó ez a módszer.

Hirdetés

Napok kérdése, és az oktatási minisztérium beszerez egy rakás – úgy cirka 70 millió – nyáltesztet, hogy a félév hátra lévő ideje alatt rendszeres szűrésnek vesse alá a diákokat. Ezzel akarják megállítani a koronavírus iskolán belüli terjedését, egyúttal megnyugtatni a szülőket, hogy semmi gond nincs azzal, ha folytatódik a jelenléti oktatás azokon a településeken, ahol meghaladja a hat ezreléket a lakosságarányos fertőzési ráta – akkor sem, ha korábban még be akarták zárni az iskolákat ezen a fertőzöttségi szinten.

Ahhoz, hogy a nyáltesztek ténylegesen eljussanak az iskolákba, először az országos gyógyszerügynökségnek engedélyeznie kell alkalmazásukat. A kormányfő és az oktatási tárca is megsürgette az ügynökséget, hogy a hétfői nap folyamán készítsék elő az ehhez szükséges szabályozást és a minimumkövetelményeket, hogy mihamarabb eljusson a közbeszerzési hivatalhoz.

Közben az oktatási tárca azon dolgozik, hogy felbecsülje a szükséges nem invazív tesztek számát. Hetente kétszer tesztelnék az iskolákba/óvodákba járó gyerekeket, a pedagógusokat, valamint a kisegítő tanügyi személyzetet. Az első félévből még hátravan 11 hét, és hetente kétszer 3,2 millió személyt kellene tesztelni. Ennek alapján a szükséges nyáltesztek számát 70 millióra becsülték. Ilyen nagy tételű közbeszerzés időbe telik – jósolta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Fontos megjegyezni, hogy a nyáltesztek eredményeit nem tudják feltölteni a Corona Forms nyilvántartásába, fertőzés esetén szükség van egy PCR-tesztre is.

Fejér Szilárd vegyész, a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam diagnosztikai központ kutatója pár nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta, el sem tudna képzelni nagyobb hülyeséget a nyáltesztek bevezetésénél az iskolákban.

Hirdetés

„Semmiféle tudományos bizonyíték nincs, hogy bármire jó lenne ez a módszer, sőt, még a nyálból végzett PCR tesztelést sem ajánlják, főleg a nem megfelelő érzékenység miatt, ha van más alternatíva. Értem én, hogy egy kényelmesebb tesztelési módszert próbálnának a szülőkkel elfogadtatni, de ez ablakon kidobott pénz lenne” – magyarázza a kutató, aki logikusabbnak tűnő megoldásokkal is előállt.

Az éppen aktuális elképzelés szerint egyébként az iskolák működéséhez két szabályt tartanak szem előtt. Az egyik kimondja, hogy ha egy osztályban igazolnak egy koronavírusos megbetegedést, fel kell függeszteni a jelenléti oktatást az adott osztályban. A másik szabály szerint ha egy iskolában az osztályok legalább felében felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes tanintézetnek át kell térnie az online tanrendre. Míg előbbi esetben nincs szükség a megyei vészhelyzeti bizottság összehívására, utóbbi esetben a testületnek kell meghoznia a döntést.

Hirdetés