Az idei Kolozsvári Magyar Napok olyan lesz, mint egy közösségi érettségi vizsga

Fegyelmezetten, maszkban, előzetes helyfoglalással látogathatjuk majd a rendezvényeket. Ha lemaradunk, akkor online követhetjük az eseményeket.

Hirdetés

A járvány miatt egészen rendhagyó Kolozsvári Magyar Napokra készülhetünk. Egyrészt három napos lesz (augusztus 19–21.), másrészt nem lesznek tömegrendezvények, és a kiscsoportos összejöveteleket is különleges óvintézkedések és szabályok betartása mellett, előzetes helyfoglalással lehet majd látogatni.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok jelmondata: „Ami belefér!” – ez is jelzi, hogy nem minden fog beleférni, de a szervezők kihozzák a maximumot a lehetőségekből. Alaposan megtervezték a járványszabályok szigorú betartását, ugyanakkor alternatív forgatókönyvet is kidolgoztak a járványhelyzet súlyosbodása esetére.

Azt kérik a majdani résztvevőktől, hogy  – ahogyan eddig is tették – mutassanak példát azzal, hogy maradéktalanul betartják a szabályokat. Ilyen értelemben a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ami alkalmat ad arra, hogy megmutassuk, fegyelmezett, rendszerető közösség vagyunk.

A jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével lehet rendezvényeket szervezni, így nem lesznek a nagyszabású főtéri koncertek, de kisebb eseményeket lehet tartani.  Jó hír, hogy aki lemarad, az online követheti majd a történéseket. Az élő közvetítés a három nap során folyamatosan elérhető lesz. Ha esetleg a súlyosbodó járványhelyzetből fakadóan végképp lehetetlenné válik a közönség részvétele az egyes eseményeken, ez a folyamatos online jelenlét lesz az, amely lehetővé teszi, hogy – otthonaink biztonságából – bekapcsolódhassunk a Magyar Napok programjaiba.

Hirdetés

Néhány istentisztelet kivételével nem lesznek zárt térben zajló rendezvények, felejtsük el a lacikonyhákat, a borutcát, a kézműves vásárt, sport- és gyermekprogramokat, a hajnalba nyúló csápolásokat. Mivel nem lehet előre tudni, hogy milyen beutazási feltételek lesznek, idén még nagyobb hangsúly kerül a helyi kulturális kínálatra.

A jelen állás szerint a rendezvénysorozat fő helyszínei: a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar, valamint a Bánffy-udvar.

A főbb tudnivalók

  • A résztvevőknek ingyenes, névre szóló jegyet kell váltaniuk online (az erre a célra megjelölt internetes felületen) vagy személyesen a jegypénztár(ak)nál.
  • A programokra csak az azokra érvényes belépőjeggyel lehet elmenni.
  • A programok végén a résztvevők kötelesek elhagyni a rendezvények helyszínét azért, hogy a szervezők fertőtleníthessenek.
  • A programok helyszínén nem lehet majd kiváltani az ingyenes jegyeket, viszont a már lefoglalt ‒ illetőleg a még rendelkezésre álló, szabad ‒ helyek száma folyamatosan nyomon követhető lesz a honlapon.
  • A regisztráció két héttel a rendezvény előtt kezdődik, s ezt megelőzően lehetőség nyílik a teljes programkínálat részletes tanulmányozására. A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát a tervek szerint augusztus első napjaiban teszik közzé.
  • Kötelező lesz a védőmaszk viselése.
  • A programokra ellátogató érdeklődőknek érkezésük után fertőtleníteniük kell a kezüket, valamint kötelező lázmérésen kell részt venniük.
  • Az eseményeken a jogszabályban előírtak értelmében megfelelő számú – és egymástól a megkövetelt távolságra elhelyezett – ülőhelyet biztosítanak a résztvevőknek.
  • A mozgáskorlátozott személyek számára külön ülőhelyeket tartanak fenn.

Hirdetés