Az elmúlt hetekben több orosz repülőgépet is elfogtak a Romániában állomásozó NATO-vadászgépek

Akadt dolguk a légi járőröknek.

Hirdetés

Nem csupán dísznek vannak Romániában a NATO vadászrepülőgépei, amelyeket azért telepítettek a szövetség keleti határvonalára, hogy rendszeres légi járőrszolgálatot végezzenek az ukrán határ mentén és a Fekete-tenger térségében azt követően, hogy Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát.

A beszámolók szerint az utóbbi 20 napban négy alkalommal is a NATO légtere felé tartó orosz katonai gépek miatt riasztották a Románoában állomásozó repülőket.

Mint kiderült, az orosz repülők a Krímből szálltak fel, és

a Fekete-tenger partvonala mentén közeledtek a NATO – azaz konkrétan Románia – légtere irányába.

Komoly incidens egyszer sem alakult ki, a NATO-gépek elfogták és visszafordulásra kényszerítették az orosz repülőket, de a szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az orosz légierő jelentős kihívások elé állítja a NATO-t.

Mint ismeretes, egy idegen katonai gép elfogása nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg foglyul ejtik a pilótát, hanem abból áll, hogy a felszálló vadászgépek megközelítik a légtér felé közeledő légi járművet, beazonosítják, és felszólítják, hogy forduljon vissza.

Bár a NATO légi járőrözésért felelős illetékesei nem tudták egyértelműen megállapítani, mi volt az orosz gépek célja, a gyanú szerint

Moszkva így „kóstolgathatja” a nyugati katonai szövetséget, és tesztelheti a reakciókészségét és -idejét.

Hirdetés

Mint ismeretes, a 17 román F-16 os és a néhány MiG-21 Lancer vadászgép mellett több NATO-tagállam is számos vadászgépet telepített át romániai légi támaszpontokra, hogy a járőrszolgálat során közösen védjék az észak-atlanti szövetség légterét.

Nemrég a britek vezényeltek két Tphhon vadászgépet az országba a már ott állomásozó négy mellé.

Mellettük az amerikai légierő 8 F-16 Fighting Falconja, négy F-A Super Hornetje, két F-35-öse, az olasz légierő nyolc és a német légierő hat Eurofighter Typhhonja járőrözik rotációs alapon a légtérben.

A jelek szerint nem fölöslegesen.

Hirdetés