Az autópálya, amely még papíron sem akar elkészülni

Az ember eltöpreng picit azon, miért is nevezik az A8-ast az Egyesülés autópályájának.

Hirdetés

Azt már sokszor láttuk, hallottuk, olvastuk, hogy az A8-as autópálya stratégiai fontossággal bír Románia számára, hiszen ez köti majd össze Erdélyt Moldvával. És ez legalább olyan fontos, mint a nagy egyesülés: ezért is becézik a Marosvásárhelyt Târgu Neamț-cal elméletben összekötő utat az Egyesülés autópályájának.

Igen ám, de ez az újabb nagy egyesülés sehogy sem akar összejönni. Még papíron sem. A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetője mit tehetett volna: kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elégedetlenségét fejezte ki a tervezési folyamat eredményességét illetően. Az a helyzet ugyanis, hogy a tervezéssel megbízott madridi székhelyű cég egyszerűen lazsál. Az persze tény, hogy nem egy bekötőút megtervezéséről van szó, tehát komplex munkálatokat kell összehangolni, viszont a spanyol cég sem vásári bódék tervezésére szakosodott.

A dolgok jelenlegi állása mellett a CNAIR úgy döntött, minden hétfőn ellenőrizni fogja a heti eredményeket. Hogy lássák, mi a pálya. (Arról egyelőre nem nyilatkozott a vezető, mi történik, ha nincs pálya.)

A CNAIR egyébként levelet is küldött Madridba, amelyben hatékonyabb munkára ösztökélte a tervező céget, továbbá (még) több gépet és szakembert kért, hátha így sikerül behozni a lemaradást. Addig azonban a nagy közúti egyesülés papíron is csak álom marad.

Hirdetés