Az AUR úgy döntött, a korlátozások elleni tüntetésekkel növeli tovább népszerűségét

Azért mielőtt beáll a szavazóik közé, jó ha tudja: nem csípik a magyarokat.

Hirdetés

Az új járványügyi korlátozások bevezetésének napján, vasárnap már Bukarestben és az ország több nagyvárosában is tüntetést szervezett az AUR nevű szélsőjobbos párt, majd a tüntetéshullám hétfőn 17 órától is folytatódott, és várhatóan kedden is lesznek hasonló megmozdulások.

A populista politikai alakulat – amely a tavaly decemberi választásokon gyakorlatilag a semmiből robbant be a parlamentbe és a köztudatba – már eddig is bebizonyította, hogy ért a szavazatszerzéshez. Most is a leghatásosabb frázisokkal nyomulnak.

Jelszavaik valának: „Szabadságot!”, „Mondjon le a kormány!”, „Le a maszkokkal, le a korlátozásokkal!”. Legalábbis ilyeneket skandál az összegyűlt tömeg a bukaresti Egyetem téren, a párt fejeseinek vezetésével, hiszen ők is részt vesznek az eseményen.

Többek között Kolozsvár, Brassó, Nagyszeben vagy Konstanca főterein is megy a menet már vasárnap óta, a rendfenntartók nagy erőkkel vonultak ki minden helyszínen. A tüntetők többsége maszkot sem visel, mert egyszerűen megunták, hogy járvány van, és kész.

Egy tüntetőt a csendőrök le is tartóztattak hétfőn Bukarestben, mert a férfi, állításuk szerint, agresszíven viselkedett, amikor az egyenruhások afelől érdeklődtek, hogy mért nem visel maszkot, és azt is megtagadta, hogy igazolja magát. Az esetről felvétel is készült, amin látszik, hogy a férfi minden erejével ellenállt a közegeknek.

Hirdetés

Persze senkinek nincsenek ínyére az új korlátozások (a régiek sem), de jó kérdés, hogy az AUR-nak most tényleg olajat kellene-e öntenie a tűzre.

„Románia vissza akarja kapni a szabadságát… Olyan országban élünk, ahol a kormány rabságban tartja állampolgárait, és nap mint nap fenyegetésekkel, pánikstatisztikákkal és bírságokkal terrorizálja őket… Mindannyian házi őrizetben vagyunk egy olyan bűncselekmény miatt, amit senki sem követett el” – ilyen hangzatos szövegekkel hívja utcára szimpatizánsait az AUR.

Lucian Bode belügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy vasárnap országszerte legalább négyezren vonultak utcára, a bukaresti megmozdulás például hajnali 4-ig tartott.

A csendőrség szerint összesen 24 településen voltak tüntetések, és csak az első nap 99 000 lej értékben osztottak ki büntetéseket.

Hirdetés