Az amerikai alelnök bukaresti látogatásának öt fontos mozzanata

Milyen országos és nemzetközi visszhangja van a Harris-Iohannis találkozónak? Melyek voltak a kulcsüzenetek? Mi várható a két ország „történelmi csúcson” lévő szövetségéből?

Hirdetés

Ha esetleg a hétvége előtti pénteki hajrában elkerülte volna olvasóink figyelmét: Kamala Harris amerikai alelnök villámlátogatást tett Bukarestben, ahol Klaus Iohannis államfő fogadta. Több mint két hete tart az orosz hadsereg ukrajnai inváziója, a diplomácia mellett elkötelezett Egyesült Államok igyekezete arra irányul, hogy megerősítse a NATO keleti szárnyát, és az amerikai katonák jelenlétével stabilitást sugározzon a váratlan katonai helyzet miatt aggódó lakosság felé.

1.

Kamala Harris bukaresti látogatásának legfontosabb üzenete tehát:

Amerika továbbra is elkötelezett a NATO-tagállamok területének minden egyes négyzetcentiméterének megvédése iránt.

Ez a mondat többször elhangzott már a Joe Biden amerikai elnök külpolitikáját képviselő Harris szájából, azonban mostani jelenlétével ismételten megerősítette, mind Románia, mind a teljes keleti szárny számára, hogy az Egyesült Államok bármely tagállam elleni esetleges támadást a NATO egésze elleni támadásként értelmezne.

2.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok nemrég egy Stryker gépkocsizó zászlóaljat vezényelt a térségbe, így már kétezer amerikai katona védi a NATO keleti szárnyát Romániában. Erre Harris is emlékeztetett a bukaresti sajtótájékoztatóján.

Konkrét számok nem hangzottak el arról, hogy hány amerikai katona fog még a térségbe érkezni, de várhatóan nem kevés.

Iohannis sürgette a a NATO romániai harccsoportjának mielőbbi felállítását, a szövetség elrettentő és védelmi képességeinek mielőbbi javítását a Fekete-tenger térségében. Sőt, szerinte a NATO-nak hosszú távon is át kell értékelnie a kelet-európai szerepvállalását, az ide vezényelt katonák elrettentő erejében bízva. A CNN forrásai és elemzései szerint Harris a csapatok és a hadi technológia kiegészítéséről tárgyalt a Romániában és a Lengyelországban folytatott, szimbolikus erővel bíró találkozókon.

3.

Szintén a CNN emelte ki az amerikai alelnöknek szóló román újságírói kérdést, mely szerint:

vajon Románia lesz a következő célpontja Oroszországnak?

Harris elkerülte a választ, mondván, hogy nem tudja, hiszen Putyin viselkedéséről nem bocsátkozhat spekulációkba, nyugtatásként viszont hozzátette, hogy Amerika határozott álláspontot képvisel. Az elemzők szerint nyilvánvalóan az amerikai alelnököt tisztsége korlátozza abban, hogy az aktuális pillanatban mit mond a térségben élők megnyugtatására, viszont Harris keményebb hangnemre váltott látván Varsóban a menekültek, főleg nők és gyerekek áradatát.

4.

Hirdetés

Fontos narratíva, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja megszilárdította a NATO egységét és a tagországok egymás védelmére irányuló eltökéltségét, és ebben benne van az is, hogy Románia és Amerika viszonya is megerősödött. A román sajtónak nyilatkozó szakértő úgy fogalmazott:

történelmi csúcson van a két ország szövetsége.

A jövőben nemcsak a katonai értelemben várható támogatás Amerika, illetve a NATO részéről, hanem nőni fognak a pénzügyi támogatások is Romániában és Moldovában egyaránt. Florin Cîțu, a román Szenátus vezetője, PNL-elnök a Harrisszel való találkozója utáni Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy olyan amerikai stratégiai befektetésekről is szó esett, melyek segíthetnek a román gazdaság megerősítésében.

Harris egyébként csak elismerően szólt Romániáról, az emberekről, akik nagylelkűen és bátran segítenek a menekültek ellátásában.

5. 

A NATO főtitkár-helyettesi tisztségét betöltő Mircea Geoană szerint Kamala Harris látogatásának egyik legfontosabb üzenete, hogy Románia – Lengyelország mellett – stratégiai jelentőségű horgony a NATO számára. A második üzenet:

Oroszország nem rohanhatja le barbár módon egy demokratikus ország civil lakosságát következmények nélkül.

A NATO kész elmenni a falig a szankciókkal, hogy megszorongassa Oroszországot, olvasható ki Geoană szavaiból. Bukaresti látogatásán Harris elmondta: Washington kész vállalni, hogy a szankciók következményeként drágul a kőolaj, ha ez a demokrácia ára.

Kamala Harris Lengyelországból érkezett néhány órás romániai villámlátogatására. Legutóbb 2014-ben Joe Biden jelenlegi elnök személyében járt amerikai alelnök Romániában, egy hasonló feszült helyzetben. Biden akkor a Krím elcsatolása után látogatott Kelet-Európába, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az orosz agressziótól tartó szövetségeseket.

Hirdetés