Az alvilági életben jártas, luxusholmival felvértezett ügyvédnő az új főnök a jogi bizottságban

De kicsoda Laura Vicol és hogyan került az egyik legbefolyásosabb parlamenti bizottság élére?

Hirdetés

Már megszokhattuk, hogy mindig gyanús az, amikor minden előzmény nélkül egy nagyjából ismeretlen szereplő kerül – az előzetes tevékenysége alapján – indokolatlanul befolyásos pozícióba. Nem csoda tehát, hogy a sajtó és az országos politikai elit egy része előítéletesen áll Laura Vicol parlamenti képviselő hirtelen felívelő karrierjéhez, mely az alvilági élettől az ügyvédi kamaráig, a Szociáldemokrata Párttól (PSD) az egyik legbefolyásosabb parlamenti bizottság elnöki tisztségéig vezetett.

A PSD-PNL-RMDSZ koalíció támogatását élvező politikus nem is rejti véka alá, hogy van mit a tejbe aprítania: a parlamentben egy, az amerikai hírességek körében is népszerű, 180 ezer dollárt érő (körülbelül 159 ezer eurós) Richard Mille luxusórával hívja fel magára a figyelmet, melynek értékével szívesen büszkélkedik a honatyák körében is. Ugyanakkor vagyonbevallása szerint nem ez az egyetlen vagyontárgya: „ékszerdoboza” mintegy 800 ezer eurót érő ékszereket és órákat rejt – nem mintha ez önmagában bármit is jelentene.

A képviselőház jogi bizottságának élére tett Laura Vicol csak 2021-ben 146 ezer lejt keresett ügyvédi tevékenységével, ehhez hozzáadódik 100 ezer euró, amit esküvői és keresztelői ajándékként kapott. Képviselői fizetése havi 4171 lej, míg férje évente 275 199 lejt keres. Vagyonát az alvilági élet legsúlyosabb figuráinak képviseletével alapozta meg, európai pénzekkel való visszaéléssel és adócsalással gyanúsított férje rövid ideig börtönben is ült (Victor Ponta volt kormányfő sógorával együtt), jelenleg is folyamatban van az eljárás ellene.

A szervezett bűnözés világában jártas Laura Vicol Elena Udrea és Elena Băsescu közeli barátjának számít, de a DIICOT volt főügyésze, a négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Alina Bica jogi képviseletét is ellátta. Őt is megvádolták, sőt őrizetbe is vették 2016-ban egy ügyben, de később felmentette a legfelsőbb bíróság. A sajtó által előásott átiratok is igazolják, hogy mindeddig a leghírhedtebb alvilági figurák bábjaként tevékenykedett, igaz, szerinte a dokumentumokban szereplő kijelentéseket kiragadták a kontextusból, és lejárató kampány folyik ellene.

Marcel Ciolacu PSD-elnök azt nyilatkozta, semmilyen oka nincs kételkedni Laura Vicol szakmai felkészültségében, de azért a párton belül megvitatják még a kinevezését.

Hirdetés