Az aljasság legalja: elvileg betegek műtéteire gyűjtöttek, gyakorlatilag a saját zsebüket tömték

Ezért érdemes fenntartásokkal kezelni a Facebookon közzétett adománygyűjtő felhívásokat, és csak akkor utalni, ha biztos jó helyre megy a pénz.

Hirdetés

A cicás videóknál talán csak a betegek javára meghirdetett adománygyűjtő felhívások terjednek gyorsabban a közösségi oldalakon, amivel nincs is baj, az emberek szeretnek segíteni. Ezt viszont gyakran kihasználják az olyan aljas csalók, mint például a most elfogott három Fehér megyei személy (egy férfi és két nő), akik alig hat hónap alatt több mint 12 ezer lejt kalapoltak össze a Facebookon.

2020 novembere és 2021 áprilisa között összesen kilenc beteg javára hirdettek adománygyűjtést, ráadásul úgy, hogy az érintettek nem is tudtak róla, így nyilván beleegyezésüket sem adták ahhoz, hogy történetükkel pénzt csikarjanak ki az emberektől. A felhíváshoz a csalók saját bankszámláikat csatolták, az összegyűlt pénzt pedig eszük ágában sem volt átadni a betegeknek. Több mint százan estek bele a csapdába, és utaltak kisebb-nagyobb összegeket a csalóknak.

A harácsolásnak a Fehér megyei rendőrség vetett véget: csütörtökön két házkutatást is tartottak a gyanúsítottak lakásán, majd bekísérték őket a rendőrségre. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt indult eljárás ellenük.

Remélhetőleg a pénz is visszakerül a jóhiszemű adományozókhoz.

Hirdetés