Augusztusnak vége, de a tikkasztó nyár velünk marad még egy jó ideig

Amióta meteorológiai méréseket végeznek, nem volt még ilyen meleg évünk.

Hirdetés

A koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozó intézkedések mellett 2020 arról is emlékezetes marad, hogy januártól kezdve sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok. Ez nem változik azzal, hogy egy napon belül átlépünk az ősz első hónapjába, a nyár még velünk marad legalább két-három hétig.

Az Országos Meteorológiai Intézet vezetője, Elena Mateescu szerint 2020 nagy eséllyel a történelem eddigi legmelegebb éve lesz – legalábbis amióta méréseket végeznek, nem volt még ilyen magas az átlaghőmérséklet. Szinte naponta megdőltek a mérési csúcsok, például az elmúlt hétvégén kilenc mérőállomáson regisztráltak rekordot. Az ősz első napjaira is marad a 36-37 fokos hőmérséklet, elsősorban dél-keleten, aminek bizonyára örülni fognak azok, akik erre az időszakra időzítették a nyaralásukat. A nyugati megyékben viszont esőzés várható.

A szakértő szerint szeptember 7-ig az egész országban a szokásosnál jóval magasabb hőmérsékletre számíthatunk, az ősz második hetében főleg délen és dél-keleten maradnak a magas értékek, majd fokozatosan megérkezik az ősz, kezdve a nyugati régiókkal.

Hirdetés