Aratásig van elég búzánk, de így is nehéz lenne megmondani, meddig drágul a kenyér

Nem maradunk búza nélkül, de az árak folyamatosan emelkednek.

Hirdetés

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter tárcája szerdán közleményben nyugtatott meg mindenkit, hogy van elég búzánk a következő aratásig. A miniszter kedden az agrártermékek kereskedőinek szövetségével (ARCPA), valamint a pékek és cukrászok szövetségével (ROMPAN) tárgyalt, akik nagyon aggódnak az idei év miatt. Az orosz–ukrán háború kitörésével ugyanis minden megingott, a gabonatőzsdéken pedig a búza ára már a tonnánkénti 420 dollárt is meghaladta.

Így a mezőgazdasági minisztérium úgy döntött, folyamatosan monitorizálni fogja a még rendelkezésre álló készleteket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Chesnoiu most azt mondja, hogy nemcsak a saját szükségletekre van elég búzánk, hanem az eddig megkötött exportszerződéseknek is eleget tudunk tenni.

Ez tehát azt jelenti, hogy nem fogyunk ki kenyérből a következő aratásig, és más országokkal sem szúrunk ki, de azt nem, hogy a búza és ennek megfelelően a kenyér ára nem fog tovább nőni. Ami azt illeti, a ROMPAN képviselői már január közepén azzal riogatott, hogy hamarosan drasztikusan megdrágulhatnak a pékipari termékek, ha a kormány nem tesz valamit az érdekükben. Pedig akkor még sehol nem volt a háború, akkor még „csak” az energiaárak elszállásával, és a műtrágyaárak emelkedésével és az aszállyal magyarázták a bajt.

A drágulásokat (a péktermékek területén is) már egy jó ideje folyamatosan érezzük, de ha az orosz–ukrán konfliktus sokáig eltart, akkor ennél még rosszabb is lesz a helyzet.

Hirdetés