Arányérzékből jeles: vörös szőnyeggel, pezsgővel és ortodox papokkal avattak fel egy szerencsétlen felújított postahivatalt

Marosvásárhelyen. Ennek örömére minden kizárólag román nyelven zajlott, és a feliratok is egynyelvűek.

Hirdetés

A Román Posta illetékesei egyszerre adtak tanúbizonyságot arról Marosvásárhelyen, milyen arányérzékkel és ízléssel rendelkeznek, amikor úgy avattak fel egy felújított, lakónegyedi postahivatalt, mintha legalábbis a világ legnagyobb, sztárépítészek által tervezett postaszékházát építették volna meg, az ünnepségen pedig egyszerre vett volna részt Joe Biden amerikai elnök, a pápa és George Clooney.

Pedig csupán egy kövesdombi postahivatalról van szó, amelynek a felújítása három hónapig tartott, és rongyos 240 000 lejbe került.

A felújítást megrendelő, területileg illetékes brassói területi postaigazgatóság azonban úgy érezte: a 9-es számú postahivatal kifestése és az ablakok cseréje akkora horderejű esemény, hogy olyan ünnepséget kell neki csapni, amekkorát rég látott a székely főváros.

Ennek örömére vörös szőnyeget terítettek a bejárat elé, mintha a cannes-i filmfesztiválon járnánk, emellett pezsgőt is rendeltek,

a magas rangú vendégeket pedig kenyérrel és sóval várták.

És ha ez még nem lett volna elég, az ünnepséget egy csoportnyi ortodox pópával is súlyosbították, hogy tényleg senkinek se legyen jó.

A posta illetékesei azonban a jelek szerint tényleg úgy érzik, hogy valami világraszóló dolgot vittek véghez, az eseményt ugyanis maga a Román Posta vezérigazgatója, Horia Grigorescu is megtisztelte a jelenlétével.

Aki a jelek szerint annyira megilletődött, hogy azt bírta mondani: a megújult székhely megfelel a posta alkalmazottai és ügyfelei által támasztott igényeknek,

miközben a román posta eredeti jellegét is megőrzi.

Ez utóbbi mibenlétét azóta is keressük. Hacsak nem arról van szó, hogy akár egy egyszerű levelet is képesek több mint egy hétig utaztatni.

Országon belül.

Hirdetés

Bár előfordulhat, hogy a Román Posta eredetisége mostantól abban rejlik, hogy a továbbiakban

azokon a településeken sem kommunikálnak magyarul, ahol ezt a magyar lakosság számaránya indokolttá tenné.

A megújult fiókban ugyanis – hasonlóan számos további társához – eltűntek a 2000-es években, még Nagy Zsolt távközlési minisztersége idején minden magyarlakta településen kihelyezett kétnyelvű feliratok, minden szigorúan és áramvonalasan román.

Mint ahogy egyébként az egész avatóünnepség is úgy zajlott, mintha valahol Teleorman vagy Călărași megyében tartották volna: kizárólag románok szóltak románokhoz, kizárólag román papok szentelték fel, sőt szegény alkalmazottakat is román népviseletbe öltöztették a fényességes ünnep tiszteletére.

Nem azért, de ha tényleg ezt szánják a Román Posta új arculatának, abban kevés az eredetiség.

Az őshonos magyar közösség negligálása, nyelvhasználatának korlátozása ugyanis már jó száz éve gyakorlat Romániában.

Úgyhogy ha tényleg valami eredetit akarnak, akkor próbálkozzanak ennek az ellenkezőjével.

Hirdetés