Annyira kevesen akarják beoltatni magukat, hogy Románia egy kivételével minden vakcinabeszállító szállítmányait visszamondta

Ebből még akár baj is lehet az új vírusmutáns miatt.

Hirdetés

Miközben az oltási kampány elején még hiánycikknek számítottak a koronavírus elleni vakcinák, ezért sokan akár több száz kilométert is hajlandóak voltak utazni, hogy oltáshoz jutva védetté váljanak a kór ellen, mára oda jutottunk, hogy a bukaresti illetékeseknek szinte az összes beszállítónál vissza kellett mondaniuk a vakcinaszállítmányokat.

Andrei Baciu, az oltási kampány helyettes koordinátora csütörtökön jelentette be, hogy a Johnson&Johnson kivételével az összes gyártót értesítették, hogy felfüggesztik a vakcinabeszerzéseket, mivel elképesztő módon lecsökkent az oltási hajlandóság a lakosság körében.

Ezt a vakcinát egyelőre azért tartották meg, mivel arra számítanak, hogy többen hajlandóak lesznek beadatni, mivel csak egydózisú, így nem kell hetekig várni a második oltásra.

Ebből az oltóanyagból csütörtökön este újabb 237 000 érkezik az országba.

Mindeközben Baciu szerint már

több, vakcinahiánnyal küzdő ország is bejelentkezett,

hogy ha már a romániaiak nem törődnek a saját és mások egészségével, ők szívesen felvásárolnák a védettséget biztosító szérumokat.

Ez nem lenne újdonság: mi is megírtuk, hogy Bukarest 1,1 millió adagnyi Pfizert adott el Dániának, hogy ne romoljon rá az oltóanyag.

A romániai oltási mutatók amúgy hihetetlenül siralmasak: naponta átlagosan már csupán 20 ezernyien oltatják be magukat, ezek többsége pedig az egydózisú vakcinát részesíti előnyben.

Így aztán még mindig nem sikerült elérni az eredetileg június elsejére kitűzött célt, hogy meglegyen az ötmillió, legalább egyszer beoltott személy. A beoltottak aránya nagyjából 25 százalékos, miközben a csoportos immunitáshoz nagyjából 70 százalékos átoltottságra lenne szükség.

Ennek néhány hónapon belül meglehet a böjtje,

mivel világszerte egyre jobban terjed a koronavírus új, indiai variánsa, amelyet a politikai korrektség jegyében illene deltának hívni.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szintén csütörtökön figyelmeztetett: ez a változat minden eddiginél fertőzőbb, Európában csupán az utóbbi egy hétben megduplázódott a fertőzöttek száma. Egy, a delta variánst elkapó fertőzött ugyanis 6-7 személyt képes megfertőzni, míg a brit variáns esetében ez 3-4, az eredeti, kínai verzió esetében pedig 2.

Az oltások viszont ez ellen is hatékonyan védenek: miközben a magas, 60 százalékos átoltottságú Izraelben terjed a delta variáns, a kórházban kezeltek és az elhalálozások száma nem nőtt, hiszen a beoltottak esetében, ha el is kapják a vírust, enyhe lefolyású a fertőzés.

Erre hívta fel a figyelmet szerdán az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központjának vezetője, Rochelle Walensky is: mint mondta,

a beoltottak a delta ellen is védettek,

ezért az Egyesült Államokban nekik nem kell maszkot viselniük.

Nos, a példák adottak, ezek alapján érdemes az oltással kapcsolatos döntéseket is mérlegelni.

A csütörtöki számok szerint egyelőre kedvezően alakulnak a járványadatok: 25 984 tesztből csak 31 lett pozitív. 24 óra alatt 5 fertőzött halt bele a kór szövődményeibe, és további 70, az előző hetekben vagy hónapokban elhunyt személy esetében derült ki, hogy haláluk a koronavírus-fertőzés miatt következett be. A kórházakban eközben már csak 430 fertőzöttet ápolnak, közülük már csupán 67-et intenzív osztályon.

 

Hirdetés