Annyira kapósak a Romániában gyártott amerikai harcjárművek, hogy már külföldön is érdeklődnek irántuk

Több ország kormánya is szeretne vásárolni belőlük.

Hirdetés

Bár döcögősen indult, végül sikeresnek tűnik a Piranha V amerikai páncélozott szállító harcjárművek romániai gyártása, legalábbis Florin Spătaru gazdasági miniszter szerint.

Igaz, hogy korábban az amerikai partner, a General Dynamics néhány milliós bírságot is kénytelen volt benyelni, most viszont a Bukaresti Gépgyárban (UMB) már teljes gőzzel gyártják a járműveket, sőt hamarosan teljes egészében az országban készülhetnek, és még exportálhatják is őket.

A gyár már

le is szállított 64 harcjárművet a román hadsereg számára, az év végéig pedig további 26 készül el.

Az együttműködés pedig folytatódik, egy másik szerződés értelmében ugyanis további 133 Piranha V-öst szállítanak le a hadseregnek.

Igaz, eddig jórészt Svájcban készültek az alkotóelemek, Romániában csupán összeszerelték őket, a következő adag azonban már teljes egészében az országban készül.

Ennek érdekében az UMB száz további szakembert vesz fel.

A 30 milliméteres ágyúval és 7,62-es géppuskával felszerelt lövegtornyot az izraeli Elbit Systems romániai leányvállalata gyártja, a kommunikációs rendszert a CSR szállítja, a vezénylési rendszert az Interactive gyártja, az optikai elemeket pedig a Pro Optica.

Hirdetés

Az ügylet annyira sikeresnek tűnik, hogy több ország is érdeklődik a Romániában gyártott Piranhák iránt, ami jelentős bevételt hozhat az államkassza számára.

Szlovákia volt az első, ám ez az üzlet egyelőre még várat magára, mivel a pozsonyi illetékesek még korábban kértek egy tesztpéldányt, ami azonban nem állt rendelkezésre.

Bulgáriával már előrébb tart a tárgyalás, a balkáni ország 150 Romániában gyártott Pirahna V-öst vásárolna, amiért 823 millió dollárt fizetne.

Bejelentkeztek a csehek is, de ez az ügylet még nagyon korai fázisban van.

Hirdetés