Illusztráció / Pixabay

Annyi minden drágul, miért pont a disznóhús lenne kivétel?

Még a végén a szaftos húsok helyett zöldségeket leszünk kénytelenek grillezni a hétvégi kerti partikon.

Hirdetés

Van egy rossz hírünk a húsimádóknak: a Romániai Sertéshústermelők Országos Egyesülete (rövidítve: APCPR) becslése szerint az előttünk álló hónapok során legkevesebb 25 százalékkal fog drágulni a disznóhús fogyasztói ára. Az ágazat óriási károkat szenvedett az elmúlt néhány év során, aminek

az oka elsősorban a sertéspestis megállíthatatlannak tűnő, agresszív terjedése.

Ezzel párhuzamosan az sem segíti a termelést, hogy folyamatosan emelkedik a sertéstakarmány ára, miközben egyre több disznóhúst vagyunk kénytelenek külföldről importálni, ez pedig jelentősen növeli az ország külkereskedelmi mérleghiányát.

Az APCPR nehezményezi, hogy óriási különbségek vannak más EU-s országok sertéstenyésztői és a román gazdák által bezsebelt összegek között. A romániai fogyasztók európai áron vásárolják a disznóhúst, míg

a romániai gazdák történelmi veszteségekkel küszködnek.

Az egyesület tagjai jelenleg a Romániában megtermelt disznóhús 70 százalékát teszik le az asztalra, de ezzel csak a fogyasztói igény alig több mint 30 százalékát fedezik. Ez is jól szemlélteti, hogy miért van szükség az importra, és mekkora a baj az ágazatban.

Hirdetés

Az APCPR sokadjára rója fel az ország vezetőinek, hogy nem támogatják a sertéshústermelőket ebben a nehéz helyzetben, és hívja fel a figyelmet, hogy óriási szükség lenne a sertéspestis leküzdésére és megelőzésére irányuló konkrét intézkedésekre.

Nem először szólítják fel a kormányt és a miniszterelnököt a belföldi sertéstermelők támogatására, bár eddig annyit ért a szavuk, mint a pusztába kiáltott szó. A lakosság meg szépen lassan áttérhet a vegetáriánus vagy a flexitáriánus étrendre, mert a gyakori húsfogyasztásra egyre kevésbé fogja futni.

Hirdetés