Illusztráció / Pixabay

Álügyvédet, álépítészt és kamu pályázati szakértőt fogtak már el, de olyat még nem, aki egyszerre mindhárom volt

Egy bukaresti nő legalább 80 ezer lejt szélhámoskodott össze.

Hirdetés

inden idők legnagyobb szélhámosának egy cseh származású férfit tartanak, aki azzal vonult be a történelembe, hogy kétszer is eladta az Eiffel-tornyot. Az ő teljesítményével nehéz vetekedni, de az utóbbi években Romániában sokan léptek a nyomdokaiba, álorvosként, álügyvédként, álrendőrként vagy éppenséggel álügyészként verve át a gyanútlan áldozatokat. Olyan még nem volt, hogy ugyanazon személy egyszerre több hivatást is gyakoroljon jogtalanul: egy 41 éves bukaresti nő ezt is kipipálhatja.

A hölgy jól alkalmazkodott az adandó lehetőségekhez, ha kellett, akkor ügyvédnek, építésznek vagy akár EU-s pályázati szakértőnek hazudta magát. A 14. kerületi rendőrség öt csalási ügyben is nyomoz ellene, a kár becsült értéke meghaladja a 80 ezer lejt.

2020. júniusában 2700 eurót csalt ki egy személytől, akivel elhitette, hogy szakmai továbbképzéseket is tartó, EU-s alapok lehívásában jártas szakértő. Szeptemberben egy másik személytől 1700 lejt kért egy diplomáért cserébe, ugyanakkor további 2500 eurót zsebelt be egy házprojekt kidolgozásáért. 2020 februárja és novembere között jogi képviseletet és könyvelési szolgáltatásokat nyújtott cirka 52 ezer lejért, azt megelőzően további 5 ezer lejt szedett be egy ingatlan építési tervéért. Ebből is kitűnik, hogy nem tétlenkedett az elmúlt egy évben.

A rendőrség hétfőn két házkutatást tartott a nő által létrehozott kereskedelmi társaságok székhelyein, ahol dokumentumokat, számítógépeket, egyéb javakat foglalt le. A nőt őrizetbe vették, míg felgöngyölítik teljes bűnözői tevékenységét.

Hirdetés