Állj! Ha nem hagyja abba, ortho-chlorbenzyliden-malononitrile-t használunk! – kiabálhatják hamarosan a csendőrök

Ezt egy törvénytervezet kidolgozói tényleg hótt komolyan gondolják.

Hirdetés

Megtörténhet, hogy a csendőröknek hamarosan gyorstalpaló vegyészképzést kell elvégezniük, egy törvénymódosító javaslat ugyanis arra kötelezné őket, hogy alaposan kitanulmányozzák a könnygáz összetevőit.

A javaslattal négy nemzeti liberális – tehát kormánypárti – törvényhozó a csendőrség működését szabályozó törvényt kívánja módosítani.

A módosítás lényege, hogy bevetés közben a csendőröknek a csapaterő alkalmazása előtt szokásos figyelmeztetés mellett nem csupán arról kell tájékoztatniuk a renitenskedőket, hogy ha nem hagynak fel az erőszakoskodással, könnygázt vetnek be ellenük, hanem a könnygáz összetevőiről és várható hatásairól is.

Ez a tervezet kidolgozói szerint valahogy így hangzana: „Figyelem! A következő, irritációt okozó könnygázt vetjük be:… Ennek összetevői:… Ezek a következő hatással járhatnak:…

Indoklásként többek között az egészséghez való jogot hozzák fel, illetve a 2018. augusztus 10-i, indokolatlanul erőszakos csendőri fellépést a kormány ellen Bukarestben tüntetők ellen.

Sőt olyan is előfordult, hogy valaki belehalt abba, hogy a csendőrök lefújták könnygázzal.

A tervezetet amúgy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta.

A törvényhozási tanács is átengedte, de azért megjegyzésként hozzáfűzte, hogy a tervezet megfogalmazása nem elég pontos, így nem derül ki belőle, hogy a hatóanyagok tudományos vagy kereskedelmi forgalomban használt megnevezéséről kell tájékoztatni a tisztelt huligánkodókat, illetve hogy minden lehetséges mellékhatást fel kell sorolni, ahogy az a termék leírásában szerepel, vagy csupán egyes hatásokat.

Hirdetés

A testület külön felhívja a figyelmet, hogy egyes hatóanyagok nevét rendkívül nehéz kimondani, a vegyi szakismeretekkel nem rendelkező randalírozók pedig nem is értik majd, hogy mivel készülnek lefújni őket.

És tényleg: képzeljünk el, amint a talpig testpáncélba és rohamsisakba öltözött, egyik kezükben pajzsot, a másikban tonfát lóbáló csendőrök egyszer csak megállnak, és kis türelmet kérnek a kukagyújtogatásba és kirakatüveg-betörésbe merült csőcseléktől, amíg előkaparják az olvasószemüvegüket, hogy kisilabizálhassák a könnygázflakon apró betűs feliratait, miszerint az orto clorobenzaimalanonitrilt, clorobenzalmalanonitrilt, valamint 10 százalékos koncentrációjú oleoresin-capsicumot tartalmaaz, és nagyon, de nagyon rossz lesz nekik, ha ezt belélegzik, vagy a szemükbe kerül.

Mondjuk, lehet, hogy hatékony lenne a gyakorlat, hiszen a randalírozók valószínűleg úgy elcsodálkoznának a láttán, hogy egyszerűen sóbálvánnyá merednek, és így könnyű lesz őrizetbe venni őket.

De az sem rossz, ha egyszerűen csak fetrengeni kezdenek a röhögéstől, hiszen így is könnyebb lesz begyűjteni és a rabomobilba tuszkolni őket.

Már ha előtte nem kell a jármű pontos műszaki adatait is felolvasni.

Hirdetés