Állampolgári véleménynyilvánítás: tintával öntötték le George Simion AUR-társelnököt egy ünnepi rendezvényen (VIDEÓval)

A szélsőséges párt vezetője Jászvásáron vett részt egy eseményen, amelyet nem is szabadott volna megszervezni.

Hirdetés

Sajátosan fejezte ki a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikájával szembeni ellenérzését egy fiatal férfi Jászvásáron: tintával öntötte le a párt egyik társelnökét, George Simiont.

Simion hétfőn érkezett Moldva fővárosába, ahol a két román fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóján – amely nemzeti ünnep – szervezett tömegrendezvényt.

Simion épp a sokaság közepén tartózkodott, és a hóra nevű körtáncot járta, amikor egy férfi hátulról megközelítette, majd tintát locsolt az arcába.

Az esetről készült felvételen látható, hogy Simion különösebben nem hatódik meg, tovább beszélget, miközben ő és hívei is törölgetik a tintát az arcáról.

Az elkövetőt a rendőrök azonnal őrizetbe vették, és bevitték kihallgatásra.

Simion az incidens után azt mondta: a történtek ellenére sem fél,

továbbra is bemegy az emberek közé, a tintadobálás pedig nem rontotta el az ünnepet.

A több mint ezer fős rendezvényt az AUR annak ellenére hívta össze, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt a helyi önkormányzat lemondott a tömegrendezvények szervezéséről.

A résztvevők eljárták a körtáncot, majd vonulásba kezdtek a városban, amit Az egyesülés menetének neveztek el.

Hirdetés

A beszámolók szerint a rendezvény feszült hangvételben zajlott, mivel a téren nem csupán a tintával felfegyverkezett férfi volt jelen, hanem több, az AUR szélsőséges politikájával szemben álló ellentüntető is, akik többek között olyan molinókat tartottak a magasba, amelyeken

papírhazafinak titulálták Simiont és AUR-os társait.

Jászvásáron egyébként a jelek szerint hagyomány a politikusok folyékony dolgokkal való lelocsolása: tavaly szintén január 24-én Mihai Chirica polgármester volt az áldozat – őt nem tintával, hanem joghurttal öntötték le.

Amúgy Simionék sem mennek a szomszédba egy kis agresszióért, ha nekik nem tetsző dologgal szembesülnek: vasárnap Botoşani-ban, ahol Klaus Iohannis államfő lemondatása érdekében gyűjtött aláírásokat, az AUR társelnöke megpróbált fejbe ütni egy férfit, aki nem volt hajlandó kezet fogni vele. A férfinek azonban sikerült elhajolnia előle.

A beszámolók szerint nem sokkal később a Simion országos turnéját megörökítő operatőr is hasonlóan járt el: megkísérelt megütni egy nőt, vélhetően azért, mert felvétel közben besétált a képbe.

Kulturált egy társaság, annyi szent.

 

Hirdetés