Fotó: Pinti Attila / Székelyhon

Alaposan összeharapdált egy Hargita megyei pásztort a medve

A karhatalmi erők az elmúlt hétvégén tizennégy helyszínen avatkoztak be csak Hargita megyében.

Hirdetés

Van, ami nem változik: továbbra sem csitul a medvedömping a Székelyföldön. Az elmúlt hétvége sem múlt el medvetámadás nélkül. Hétfőre virradóan a Csíkcsicsó és Madéfalva közelében található esztena 26 éves pásztorára támadt a nagyvad, súlyos, műtéti beavatkozást igénylő sérüléseket okozva neki.

A Székelyhon beszámolója szerint a pórul járt pásztort először Madéfalvára vitték, onnan vette át a Hargita Megyei Mentőszolgálat mentője, mely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította. A medve a férfi jobb combját és jobb kezét harapta meg, ezen kívül az áldozat kéztörést is szenvedett. A csíkszeredai kórház sebészei és ortopéd szakemberei két és fél órán át műtötték, állapota jelenleg stabil, és a kórház sebészeti osztályán lábadozik.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kezdeményezték-e az agresszívnek bizonyult medve kilövését, vagy milyen megelőző intézkedéseket tettek a további támadások elkerüléséért. Ami viszont tény, hogy a Hargita megyei karhatalmi erőknek bőven volt dolguk a medvékkel az elmúlt hétvégén is. Tizennégy esetben volt szükség a beavatkozásukra a lakott területre tévedt medvék miatt, Siménfalván, Fitódon, Gyergyóhollón, Borszéken, Tusnádfürdőn, Székelyudvarhelyen és Gyimesfelsőlokon. Több olyan település is volt, ahová mind szombaton, mind vasárnap riasztották a csendőrséget. A lakosságot a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a medveveszélyre.

Hirdetés