Akkor mi is lesz az idei síszezonnal Romániában?

Aki vállalja a kockázatot, azt nem gátolják meg abban, hogy hódoljon a szenvedélyének. Az óvintézkedéseket azért nem árt betartani.

Hirdetés

A nagy külföldi síparadicsomok országai is nehezen tudtak dűlőre jutni, hogy mi is legyen az idei síszezonnal, egységes európai döntésre szinte esély sem volt, főleg, hogy az Európai Bizottság nem is szólhat bele a tagállamok döntéseibe ezen a téren. Szóval Romániának is kár volna várnia arra, hogy megmondják, mit is kezdjen a sípályáival, így maga hozta meg a döntést: zöld utat enged működésüknek. Néhány már a román nemzeti ünnep hétvégéjén megnyitotta kapuit, az általános járványszabályok betartása mellett, azonban a működési feltételek nem voltak letisztázva.

Miután Raed Arafat belügyi államtitkár csütörtök este bejelentette, hogy meghosszabbítják a vészhelyzetet, arra is kitért, hogy a téli ünnepek alatt (is) nyitva tarthatnak a hazai síközpontok. Ezt a pénteki kormányülésen is megerősítették, semmi akadálya nincs annak tehát, hogy szállást foglaljunk a hegyekbe.

Az eddigi szabályok egyetlen kitétellel egészültek ki, éspedig a síliftekre vonatkozóan. A kabinos sífelvonók csak félkapacitással működhetnek, tehát egy 20 személyes zárt felvonót csak 10-en használhatnak egyszerre. Remélhetőleg ez nem vezet ahhoz, hogy óriási sorok alakulnak ki a liftekre várva, vagy ha mégis, akkor szigorúan betartatják a másfél-két méteres távolságot a várakozók között, ellenkező esetben nem sok értelme van a korlátozásnak. A többi felvonó egyébként normális keretek között működhet.

Hirdetés