Akkor még egyszer: kik mehetnek plázázni? Mi a helyzet a magániskolákkal? Hogy intézzen közügyeket egy oltatlan?

A korlátozások életbe lépésének napján kicsit összekutyulták a rendeleteket. Közben kijöttek a legfrissebb járványszámok.

Hirdetés

Elérkezett a pillanat, amikor az összes járványhatósági főnököt szabadságra küldenénk, a hétvégén ugyanis úgy megkeverték a dolgokat, hogy újabb rendelettel kellett tiszta vizet önteni a pohárba. A zűrzavar oka, hogy az új korlátozásokat bevezető, a Hivatalos Közlönyben is megjelent rendelet szövege eltért attól, amit az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) kidolgozott. Valószínűleg tévedésből nem szabályozta a magániskolák működését, csak az állami sulikét, emellett

az sem szerepelt benne, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet menni plázázni.

Raed Arafat belügyi államtitkár hétfő délben – szemmel láthatóan ingerülten – ismét kiállt a sajtó elé, hogy ismertesse a korábban már felsorolt intézkedéseket. Pontosította a tisztázatlan kérdéseket: az állami iskolákban két hét vakáció kezdődik, a magániskolákban pedig nem engedélyezett a fizikai jelenléttel járó oktatás. A plázákba csak azok mehetnek, akik oltottak vagy igazolni tudják, hogy kevesebb mint 180 napja átestek a fertőzésen. Ez érvényes a nem élelmiszereket árusító kereskedelmi egységekre is, kivéve a bevásárlóközpontokon kívüli patikákat, ahová továbbra is mehetnek az oltatlanok is.

A határozat szerint a közintézményekbe való belépést is zöld igazolványhoz vagy negatív teszteredményhez kötik,

kivétel képeznek azok, akik egészségügyi vagy szociális ellátásra szorulnak, a közrend és közbiztonság érdekében lefolytatott közigazgatási eljárás miatt kénytelenek ügyet intézni, esetleg bírósági, fegyelmi, szabálysértési eljárás esetén. Az oltatlanokat online ügyintézésre buzdította Raed Arafat. A nyugdíjakért, szociális segélyekért vagy gyermekpénzért jelentkező személyek továbbra is beléphetnek a köz- vagy magánintézményekbe. Ezen kívül az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézményekbe csak zöld igazolvánnyal lehet belépni.

A szállodákba, panziókba szintén zöld igazolványt kérnek,

illetve csak azok mehetnek, akik átestek a fertőzésen.

Az oltatlan személyek, akik egy bevásárlóközpontban működő oltóközpontba tartanak oltakozni, beléphetnek az épületbe a zöld igazolvány felmutatása nélkül, de csak a számukra külön kijelölt és ellenőrzött sávon közlekedhetnek. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha a bevásárlóközpont épületében közintézmények fiókjai működnek. Az ilyen irodákba (például útlevélosztályra) tartó oltatlan személyek negatív teszttel is beléphetnek, ha igazolni tudják az irodai előjegyzést.

Hirdetés

Hétfőn 9 187 új fertőzöttről tájékoztatott a stratégiai kommunikációs csoport, ami a múlt héthez képest ezerrel kevesebb. 301 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből 272 áldozat nem volt beoltva. Az ország 189 városában és 1009 községében elérte vagy meghaladta a 6-ot az ezer lakosra számított fertőzési ráta. Országosan egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sem áll  rendelkezésre, jelenleg összesen 1855 intenzív terápiás ágyat foglalnak el koronavírussal fertőzött páciensek.

Hirdetés