Akkor is kötelező lenne a gépjármű-biztosítás, ha nem használja a verdát, mégsem fogják megbüntetni

Mégpedig azért nem, mert az illetékes szerveknek nincs megfelelő nyilvántartása, így csak állnak az illetékes szervüknél fogva.

Hirdetés

A tavalyi év végén összesített adatok szerint az országban több mint 9,6 millió gépjármű volt nyilvántartva, ám mindössze 6,7 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) szerződés volt érvényben. Más szóval háromból egy autónak nincs biztosítása.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden harmadik autó biztosítás nélkül rója az utakat: az RCA nélküli autók nagy részét nem használják a tulajdonosok.

Csakhogy a törvény értelmében az ilyen autókra is biztosítást kellene kötni,

ellenkező esetben a tulajdonos 1000 és 2000 lej közötti büntetést, valamint a forgalmi engedély bevonását kockáztatja. A törvényes útja az autó „letételének” az lenne, ha a tulaj felfüggeszti a biztosítást, leadja a rendszámtáblákat az azokat kibocsátó hatóságnál arra az időre, amíg nem kívánja használni az autót, amit ráadásul ilyen esetben csak magánterületen lehetne leparkolni, ám ezt szinte senki sem teszi meg.

Mégsem büntetnek meg ilyesmiért senkit.

Pedig egy 2006-os törvény értelmében a rendőrségnek naprakész elektronikus adatbázisa kellene legyen a kötelező gépjármű-biztosításokról, és figyelmeztetést kellene küldenie minden olyan sofőrnek, akinek lejárt az RCA-ja. Ám ez nem történik meg. Tudják, hogy miért nem?

Nos, Lucian Bode belügyminiszter egy képviselő érdeklődésére adott hivatalos (és nagyon tömör) tájékoztatása szerint azért nem, mert

a román rendőrség nem rendelkezik efféle adatbázissal.

Hirdetés

Vagyis a román rendőrség egyszerűen fütyül a román törvényekre, és a saját kötelezettségeire – nyilván nem azért, mert ez egy rendőrállam, ahol az egyenruhások azt csinálnak, amit csak akarnak. Az illetékes szervek persze egymásra mutogatnak, és mindenféle joghézagokkal jönnek, de a lényeg az, hogy

a sok bába közt úgy veszett el a gyermek, hogy a bábák már igazából meg se nagyon akarják találni.

2021-ben például a román rendőrség mindössze 8734 büntetést osztott ki az RCA hiánya miatt – ezeket a megfelelő adatbázis híján nyilván közúti ellenőrzések alkalmával. Miközben az is nyilvánvaló, hogy az országban ugyanazon év végén csaknem 3 millió biztosítás nélküli verda volt.

De hát mit is várunk egy olyan ország polgáraitól, ahol még az illetékes hatóságok is fütyülnek a törvényekre?

Hirdetés