Széki „wellness”: nem csak gazdag néprajzi örökségéért érdemes meglátogatni a Mezőség lelkét

Csinosítják a sós vizű medence környékét, és egyéb tervekkel is készülnek a mezőségi nagyközségben.

Hirdetés

Minimális befektetéssel újabb turistacsalogató attrakcióval lett gazdagabb a Kolozs megyei Szék: felújították a forrószegi sós vizű medence környékét a falu határában, melynek közelében gyógyiszappal is bekenhetik magukat a látogatók. A víz magas sókoncentrummal bír, nem hivatalos mérések szerint 97%-os.

A fából készült medencét ingyenesen használhatják a turisták, nemrég férfi és női öltözőt, valamint egy piknikezésre alkalmas pavilont is kialakítottak, a közeljövőben pedig megoldják a környék áramellátását, illemhelyeket és szemeteskukákat is elhelyeznek – tájékoztatott Sallai János polgármester.

Szék és környéke évszázadokon keresztül fontos sólelőhely volt, a fúrások azt mutatták, hogy legalább 16 helyen folyt felszíni bányászat, és két földalatti bánya is működött. Az önkormányzat szeretné valamilyen formában hasznosítani a régi sóbányákat, ezért felmerült egy sókamra ötlete is. Ezt Henczben, a volt mezőgazdasági iskola területén tervezik megvalósítani, mely önkormányzati tulajdonban van.

A községben ugyanakkor egy fitneszteremmel ellátott fedett uszoda építését is tervezik. Eredetileg a forrószegi sósfürdőn kinetoterápiás gyógyfürdő-komplexumot álmodtak meg, de a szakértői tanulmányok szerint nincs elegendő nyersanyag egy ilyen létesítmény működtetésére.

Hirdetés