Akár már szeptemberben megérkezhet az aktualizált kovidoltás

De vajon lesz-e aki bevegye, és lesz-e aki beadja?

Hirdetés

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár elmondta a tévében, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólítása nyomán a kutatók már dolgoznak egy olyan oltáson, ami az omikronra és a legújabb koronaváltozatokra specializálódik. Ezt az új szert – ugyanúgy mint minden oltást vagy gyógyszert – természetesen csak azután engedik forgalomba az uniós országokban (is), hogy az Európai Gyógyszerügynökség letesztelte és engedélyezte,

de ez őszre – akár már szeptemberre – meg is történhet.

Ami azt jelenti, hogy ezt követően rövidesen hozzánk is megérkezik. Nagyszabású oltási kampány azonban nem lesz, mint az első oltások esetében.

Andrei Baciu elismerte, hogy a most forgalomban lévő oltások a mutálódott vírussal szemben már gyengébb védettséget biztosítanak, de a statisztikákból még mindig az derül ki, hogy nem teljesen hatástalanok, hiszen az elhunytak, illetve az intenzív osztályon lévők nagy része még mindig az oltatlanok közül kerül ki. Így aztán az államtitkár arra buzdítja az oltatlanokat, hogy vegyék fel ezt a hagyományos oltást minél hamarabb, mert ez is több, mint a semmi.

Az oltóanyagok terén mindazonáltal hatalmas pazarlásra lehet számítani.

Július 1-jétől az illetékesek az összes oltópontot bezárták, kizárólag a háziorvosok intézik a koronavírus elleni oltást is. Ám nekik nincsenek speciális mélyhűtőik, csak rendes hűtőszekrényekben tudják tartani az oltóanyagot, ilyen körülmények között viszont mindössze 30 napig őrzi meg a szavatosságát. Ezután mehet a kukába. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az oltóanyagok 5, 6 vagy tízadagos üvegcsékben érkeznek, egy üvegcse tartalmát pedig a felbontás után 6 órán belül el kell használni, ellenkező esetben megint csak mehet a kukába.

És akkor itt a bökkenő: az egészségügyi minisztériumnak van egy áprilisi rendelete, amelynek értelmében

a háziorvosoknak saját zsebből kell kifizetniük a kidobott oltásokat, ha a szer több mint egynegyede a kukában landol.

Hirdetés

Ez persze nagyon is elveszi a háziorvosok kedvét az egésztől, és könnyen lehet, hogy hamarosan kitáncol a nagy részük, hiszen csak önkéntes alapon vállalják a koronavírus elleni immunizálást.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta ugyan, hogy hamarosan 50%-ra módosítják a küszöbértéket, vagyis csak az oltóanyagok több mint felének elpazarlása esetén fizettetnék a számlát a háziorvosokkal, de a lanyha társadalmi érdeklődés mellett valószínűleg ez sem fog sok vizet zavarni.

Hirdetés